Seeniori hommik peaks algama võimlemisega

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Kauaaegne kergejõustikutreener Leonhard Soom teab omast käest, et vanuse lisanduses on ülitähtis arendada lihaseid. Ei piisa ainult liikumisest, tuleb teha ka jõuharjutusi ja kasvõi ainult oma keha raskusega, kuid kogu kerele, seega harjutusi kõhule, seljale, külgedele. 

„Inimesed kahjuks ei hooli oma lihaskorseti arendamisest, mis algab juba istumisest. Nii nagu lapsed vajuvad koolipingis kössi, teevad seda täiskasvanud arvuti taga. Mida vanem inimene, seda rohkem ta kössis on. Köösakil istudes surutakse siseorganid kokku ja nende töö on häiritud,” põhjendab ta.

„Ka vanainimene peab vähemalt neli korda nädalas pool tundi saama selja märjaks, sest kui jõud kaob, kaob kõik."

Oma kehasse peavad lugupidavalt suhtuma kõik, kuid mida vanem inimene, seda rohkem peab ta alustama hommikut võimlemisega. „Võimeldes näitan suhtumist kehasse, kas ma hoolin endast või mitte, ja keha tunnustab sind sellega, et on terve,” ütleb Soom.

ui liigestele anname liikuvuse lapsepõlves ning aktiivse sportimisega põhikooli ja keskkooli ajal loome tervise tulevikuks, siis täiskasvanuna tuleb Soomi ütlust mööda jätkata liikumist seni, kuni liigesed võimaldavad. „Ka vanainimene peab vähemalt neli korda nädalas pool tundi saama selja märjaks, sest kui jõud kaob, kaob kõik,” lisab ta.

 

Päeva alguse soovitusi

 

• Kiirustada pole vaja millegagi, ka mitte voodist tõusmisega. Ärgates tasub kõigil olenemata vanusest enne voodist tõusmist teha hingamisharjutusi.

Hingata tuleb kõhuga. Sügavalt sisse nii, et kõht läheb punni. Hoia hetk hinge kinni selleks, et organismi jääks rohkem hapnikku, mida on vaja ainevahetuseks. Väljahingamine peab olema kindlasti pikem kui sissehingamine.

Pealiskaudselt ruttu sisse-välja hingates jääb keha hapnikuvaegusse ja ainevahetus aeglustub. Tee harjutust paar-kolm korda.

• Jätka sirutustega. Selleks tõsta käed üles kas voodis pikali olles, voodi äärel istudes või kõige parem püsti seistes. Tõsta käed üles ja hinga sisse, painuta rahulikult alla ja hinga välja. Tee nii paar-kolm korda.

• Hommikusse sobivad kerged harjutused kõhule, seljale, küljele ja jalgadele. Lihtne harjutus kõhulihastele: tõsta selili lamades jalgu; seljalihastele: vehi kõhuli olles käte ja jalgadega; küljelihastele: tõsta jalgu või ülakeha külili olles.

Kõiki harjutusi tee nii palju, kui suudad, õige tunne on siis, kui lihased hakkavad kergelt tulitama.

Jalgade jaoks on omal kohal mõni kükk ja kindlasti sirge seljaga.

• Harjutusi natukenegi teha on juba hea, peaasi et rahulikult ja pigem aeglasemalt.

• Lõpetuseks tee kindlasti venitusharjutusi. Tähelepanu! Venitada ei tohi lihast, mis pole olnud töös, sest siis võib lihase katki venitada. Venitada tuleb lihast, mis on jõuharjutusi tehes end kokku tõmmanud.

• Alguse raskus vajab sihikindlust, kuid kolme nädala pärast pole enam raske.

Allikas: Leonhard Soom, V järgu kergejõustikutreener

Liikumise teemast kirjtas pikemalt ajakirja 60+ oktoobrinumber 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles