Eesti läheb ööl vastu pühapäeva üle talveajale (1)

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing
  • Ööl vastu pühapäeva läheb Eesti üle talveajale.
  • Kella keeramine võib une muuta rahutuks mitmeks nädalaks.
  • Kella peavad keerama inimesed rohkem kui 70 riigis.

Ööl vastu tulevat pühapäeva läheb Eesti taas üle talveajale, mis tähendab õhtuti tunni jagu vähem valget aega. Teadlaste hinnangul kulub rohkem kui nädal, et inimesed talveajaga harjuks ja nende unerütm taastuks,

Üleminek talveajale tähendab, et kellad tuleb öösel vastu 30. oktoobrit kell 4 keerata tund aega tagasi. Talveaeg kestab märtsi viimase nädalavahetuseni.

Kellakeeramine taastati Eestis 2002. aasta kevadel ning selle järgi mindi sügisel taas üle talveajale. Valitsus otsustas 1999. aastal kellakeeramisest loobuda. 

Kella peavad keerama inimesed rohkem kui 70 riigis.

Sügisesel kella tagasikeeramisel on une struktuurile oma mõju. Tartu ülikooli Eesti geenivaramu teadur Maris Teder-Laving on Novaatorile öelnud, et inimesed ärkavad umbes pool tundi varem ja une kogupikkus väheneb paarikümne minuti võrra. Seega ei pea paika populaarne arvamus, et sügisesel vööndiaega tagasituleku järgselt saame ühe tunni rohkem magada. Tegelikkuses kulub jällegi vähemalt nädal, enne kui une struktuur normaliseerub.

Sügisene kellakeeramine on raskemini talutav just neile, kel on keskmisest lühem uneaeg. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles