Galerii: Paavo Kangur esitles helilooja Gennadi Podelski elulooraamatut

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paavo Kangur esitles neljapäeval elulooraamatut „Gennadi Podelski. Pagulane Lootuse tänavast ehk Enne Jaak Joalat".

Suur osa helilooja Gennadi Podelski eluloost on mähkunud saladuseloori.

Mäletatakse, et ta oli Georg Otsa klaverisaatja ja kontsertmeister. Teda peetakse meheks, kes kirjutas tuntud avamängu Raimond Valgre „Saaremaa valsile". Podelski oli Eesti esimese popansambli Laine looja ja tema viis Moskvasse ka Jaak Joala, käies temaga läbi nii kultuuriministeeriumi kabinetid kui ka plaadifirma Melodija.

Podelski looming on Eesti kerge muusika ammendamatuks, kuigi veidi unustatud varasalveks. Kriitikud on esile tõstnud tema laule „On kallis mulle kodupaik", „Nõmmetee" ja „Metsaneid". On maitseasi, kas meeldivad rohkem need lood või näiteks Vello Orumetsa esitatud „Nüüd anna käed", Heli Läätse tuntuks lauldud „He" ja „Piibeleht" või „Ärge uskuge aprilli" Uno Loobi repertuaarist.

Ajahambale on suurepäraselt vastu pidanud ka Podelski kirjutatud ja Kalmer Tennosaare esitatud lumiste talvede mitteametlik hümn „Vana klaver":

„Suusabaasis on tantsupidu, 

see toimub siin igal õhtul..."

Loe katkendit, kuidas see lugu sündis. 

Kuidas sündis „Suusabaasis on tantsupidu…"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles