Kumb on etem: meeste või naiste sõprus?

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tuleb arsti juurde eakas mees ja kurdab, et ta räägib kogu aeg omaette. Arst uurib, kas mees on üksik, ning kuulnud jaatavat vastust, lohutab, et see on täiesti normaalne, et üksikud inimesed mõnikord räägivadki iseendaga.

“Teate, kui tüütu inimene ma olen,“ ohkab mees.

Meil kõigil on vaja sõpra. Selleks, et me ei läheks sõpra otsima peeglist, kust meile vaatab vastu tüütus. Mis on siis tõeline sõprus? Kas saab olla tõeline sõprus mehe ja naise vahel?

Mehed ei pea naistevahelist sõprust millekski. Lihtsalt üks naiste loba veiniklaasi taga. Jututeemadki pole olulised: kosmeetika, mood, dieet. Võib-olla kaebavad veel oma meeste käitumise peale. Mõnikord kelgivad lastega.

Tõeline sõprus võib olla ainult meestel. Selline, kui saab vaadata koos sinuga ühel lainel olevate semudega jalgpalli, minna kalale või saunas õllekruusi taga arutada väga olulisi ja tõsiseid maailmaasju. Loomulikult ilma naisteta.

Kes siis on ikkagi paremad sõbrad, mehed või naised? Loomulikult ei tohi sõprus olla kui sundabielu. Tavaliselt ei kiidagi keegi oma tõeliselt head sõpra, sest ta tundub olevat nii tavaline. See on lihtsalt inimene, kellele sa jooksed kohe uudiseid rääkima, kas häid või halbu, vahet ei ole. Kes ei jäta sind kuhugi kunagi maha. Kes oskab lohutada, kui sul on seda vaja, kuid kes suudab sind ka paika panna, kui teisiti ei saa. Kes annab palgapäevani laenu, kui oled hädas. Ta mõtleb nii nagu sina, tal on sinuga sarnased huvid ja huumorimeel. Sulle näib, et see sõber on sul kogu aeg olemas olnud, sa ei mõtlegi sellele, et võid temast kunagi ilma jääda.

Naistevaheline sõprus on ka reaalselt olemas ja rikkuda saavad seda ainult mehed. Suured sõbrannad Mari ja Elli (nimed muudetud) on juba aastaid kõike koos teinud. Ka lapsed sünnitanud peaaegu ühel ajal, jalutanud titekärudega samas pargis. Kõik pere- ja muud suuremad sündmused on koos maha peetud. Isegi meestest mindi lahku üheaegselt. Lihtsalt juhtus nii. Siis mingil koosviibimisel jäi neile silma üks ja sama potentsiaalne kavaler.

“Ma poleks eales selle peale tulnud, et Marile see mees niimoodi meeldib!” rääkis Elli hiljem talle moraali lugenud ühisele tuttavale, kellele Mari kaebas Elli kiskjaloomuse peale - Elli vedavat tema nina eest kogu aeg mehi ära.

Mari oli alati meeste suhtes oma ükskõiksust üles näidanud ja kaugemale sõprussuhetest ta pärast lahutust polnud ühegi mehega läinudki.

Elli oli aga kogu aeg meeste tähelepanu objekt ega võtnud tutvusi ülearu tõsiselt, nii ka seda viimast.

Nagu abielus, nii on sõpruse katkemises süüdi mõlemad. Kui tahate sõprust säilitada, ärge pange teda iial proovile. Seekord oleks Elli pidanud olema tähelepanelikum oma südamesõbranna Mari suhtes, sest ainult tema tunneb Marit kõige paremini. Oleks võinud selle romaani vahele jätta, seda enam, et see oligi üheöösuhe. Kuid Maril poleks vaja olnud ennast tutvusringkonnas reklaamida kui ohvrit ning tuua lõpuks ohvriks hoopis sõprus Elliga, mis oli ju nii kaua vastu pidanud.

Meeste sõpruse kõige suurem proovikivi on ühine äri. Paljud sõbrad ei lähe sellele libedale teele. Paika peab panema kohe ametiredeli, ei saa ju olla äris kõik ülemused. Muidu algavad pretensioonid, tagarääkimised, isegi reetmised. Kõige parem äripidamise vorm on ikkagi perekondlik.

Naised on olnud ka meeste sõprusele ohuks, kuid tihti ei ohverda mees sõprust naise pärast, vaid käitub just vastupidi. Meestele on tähtis sõpruse hingeline pool, samuti intelligentsus, emotsioonid on aga alati naiste päralt.

Töökollektiivis võib vägagi tihti juhtuda sõprus mehe ja naise vahel. Tavaliselt on aga just mees see, kes ei taha leppida ainult sõprusega. Mehed on kindlad, et selline sõprus pole muud kui suhe enne või pärast armastust. Kui naisele meeldib mees ainult sõbrana ja ta leiab endas meelekindlust hoida mees parajal kaugusel, võib sõprus areneda väga tõeliseks ja südamlikuks. Tavaliselt peab selline sõprus vastu ka kõige kriitilisemas olukorras, kus ei ole reetmist ega valestimõistmist. Kui aga leiad sellise sõbra, kes räägib su nõrkustest ausamini kui su vaenlane, võid lugeda ennast päris õnnelikuks inimeseks. Kuid sel juhul pead ka ise ausaks jääma.

Tegelikult on igal inimesel just selline sõber, keda ta ise väärib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles