Kuidas tulla toime pühadeaegsete kõhuhädadega?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Virge Sokk
Copy
Tee.
Tee. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kätte on jõudmas aasta kõige ilusamad pühad – jõulud. Jõuludega käib kaasas väga rikkalik toidulaud, mis sisaldab liha, verivorsti, hapukapsast, kartulit. Kõik need toidud on raskesti seeditavad ja võivad paljudele tekitada kõhuhädasid: kõhupuhitust, kõrvetisi, kõhulahtisust, -kinnisust.

Et kõhuhädad ei kimbutaks, tuleks esmalt meeles pidada, et ei ole hea terve jõululaupäeva nii-öelda hoida kõhtu õhtu jaoks, vaid kindlasti tuleks süüa korralik hommiku- ning lõunasöök. Siis pole õhtul lauda istudes nälg nii suur ja õnnestub ehk ka toiduga piiri pidada. Ka vedelikku tuleks päeva jooksul tarbida piisavalt, siis ei ole samuti kõht tühi ja keha tuleb jääkainetega paremini toime.

Kui aga arvate, et on oht üle süüa, siis võiks külastada apteeki, kus pakutakse ravimeid ja toidulisandeid seedimise soodustamiseks.

Looduslik seedimist ergutav vahend on näiteks artišokk. Artišokk toimib organismis rasva lõhustajana, soodustades sapi eritumist ja stimuleerides rasvade lõhustumise protsessi. Kuna mao ja soole seedetegevus paraneb ja maksa töökoormus väheneb, muutub raskesti seeditav toit organismile kergesti omastatavaks ning seedetrakti vaevused vähenevad.

Tagasi üles