Miks on mõni mandariin hoopis klementiin?

Mandariinid.

FOTO: PantherMedia / Scanpix

Hilissügisel ja talvel täituvad kaupluste puuviljaletid eriti rikkalikult tsitruselistega ja lähenevat jõulukuud ei kujuta ilma mandariinideta enam ettegi. Miks on mõne mandariini nimi klementiin? Kuidas tean, et ostan apelsinid, milles pole seemneid? Mis imevili on hiiglaslik pomelo? Neile küsimustele otsime vastuseid.

Ilmselt annab leida inimest, kes ei armastaks mandariine. Lapsed võivad neid lausa lõputult süüa. Eriti head on mandariinid detsembris ja jaanuaris, mil on selle vilja koristusaeg. Imelise maitse ja lõhnaga puuvilja koores on eeterlikud õlid, mis koorimisel tekitatava surve tõttu õhku paiskuvad ja reedavad ennast ka eemal olijatele.

Kui jõulukuul kaupluste rikkalikke oranže mandariinikuhilaid vaadata, võib hinnasildil olev toote nimi tähelepanuta jääda. Nimelt võib mõni mandariini välimusega vili kanda nime klementiin. Tegelikult on needki mandariinid, sest klementiin on üks mandariinisort, mis on aretatud selliseks, et seemned peaaegu puuduvad. Mandariiniga võrreldes on klementiin magusam ja mahlasem, enamasti ka suurem. Klementiini üks osa võib olla kõrgem ja munakujuline ning vili on tugeva oranži värvusega.

Klementiini kohta kehtib reegel: mida väiksem vili, seda magusam. Toote nimetuse jälgimine ei anna sada protsenti kindlust, et tegu on mandariini või klementiiniga, sest mõnes poes pannakse välja lihtsalt üldnimetus „mandariinid”. Abiks võib olla kastil oleva info lugemine, aga eks kõige kindlam on ikka ise kodus järele proovida, mis viljaga tegu.

Apelsinid võib laias laastus jagada kaheks: naba-apelsinid ja teised apelsinid.

Naba-apelsinid on head, mahlased ja magusad, ilma seemneteta, nende sektoritel on õhukesed kestad – täpselt selline üks hea apelsin olema peakski. Naba-apelsini ostes võite olla kindel, et saate väga hea apelsini, kui vili on ikka värske ja korralik. Olles sellise apelsini ära maitsnud, tahaks teistest apelsinidest suure kaarega mööda käia.

Tagasi üles