Dr Margus Viigimaa: erektsioonihäirest tõsise südamehaiguseni kulub kuni viis aastat

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Viigimaa o
Margus Viigimaa o Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimuval mehe tervise ja isadepäeva konverentsil „Mees, milleks sind vaja on?“ ütles südamearst dr Margus Viigimaa, et erektsioonihäirete oluliseks põhjuseks on ülekaalulisus. Esmalt tekivad meestel erektsioonihäired, kuna peenise veresooned on oluliselt õhemad ning kuni viie aasta jooksul järgnevad probleemid südamega.

„Kümme aastat tagasi jõudsime äratundmisele, et päris palju patsiente ei võta hüpertensiooniravimeid, kuna nad kardavad erektsioonihäireid,” rääkis dr Margus Viigimaa. „Tervisekontroll on mehe tervise oluline osa. Kui tekivad esmased häired – peavalud, valud südame piirkonnas, siis sageli just naised märkavad seda ja saadavad mehed arsti juurde. Meil on südamega mehi tõesti väga palju. Eesti mees muretseb, on suure vastutustundega ja muretseb üle. Aga ega ta ei kurda ja arvab, et on terassüdamega, kannatab kõik koormused ära. Kurtmine ei ole ju mehelik. Isegi kui asi on juba nii hull, et peaks kiirabi kutsuma, isegi siis ta arvab, et on tugev ja küll läheb üle.”

„Kui me kutsume mehi, et tulge oma tervist uurima, siis tuleb vaid kolmandik mehi. Mehed võiksid ja peaksid palju rohkem tundma huvi oma tervise vastu – kuna mehed elavad vähem ja neil on rohkem haigusi,” ütles dr Margus Viigimaa. „Üks üliõpilane küsis, miks mehed on ikkagi haigemad. Üks pool on jah loodus, aga tervisekäitumisest sõltub ka väga palju. Oleme uurinud, kas mees usub, et tervisekäitumine võib pikendada elu ja parandada tervist, et endast sõltub midagi – siis ega mehed eriti ei usu.”

„Iga mees peaks uurima vererõhku, kolesterooli, veresuhkrut. Ja tegema PSA-testi, mida peaksime juba hilisemas eas määrama,” märkis dr Margus Viigimaa. „Mulle on mitmed patsiendid öelnud, et neil on härja süda ja pulli veri. Kui tekib hüpertensioon, diabeet, siis seda väga tõsiselt ei võeta. Kuni tekib südamelihase paksenemine, isheemiatõbi ja infarkt, südamepuudulikkus.”

„Suitsetamine ja selle halb mõju tervisele on tohutu,” sõnas dr Margus Viigimaa. „Mehed suitsetavad tunduvalt rohkem kui naised ja see probleem on meil palju suurem kui Euroopas keskmiselt. Olukord on natuke paremaks muutunud kui keskmises endises Nõukogude Liidu riigis, aga probleem on ikkagi olemas. Põhjamaades, kus meeste tervise risk on niigi kõrgem, paneb suitsetamine ikkagi viimase põntsu. Eestis on suitsetamisega asi läinud paremaks, aga peaks minema veel palju paremaks.”

„Mida me peame tegema südame tervise parandamise osas? Kolesterool peab olema alla 5, veresuhkur alla 6, kehamassiindeks alla 25, vööümbermõõt – kui see on üle 102, siis on väga halb, kui on alla 95, võib juba rahul olla. Ja mitte mingil juhul ei tohiks suitsetada,” kinnitas dr Viigimaa.

Konverentsil saavad sõna mitmed tuntud arstid ja ühiskonnategelased: Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, dr Margus Viigimaa, dr Mare Ainsaar, dr Anneli Raave-Sepp, dr Kristo Ausmees, paarisuhtekoolitaja Karmen Maikalu, uuringueksperdid Kaidi Reedi ja Tatjana Kriger, kirjanik Ilmar Tomusk, videointervjuu annab piiskop Philippe Jourdan.

Konverentsi „Mees, milleks sind vaja on?“ peakorraldajad on Eesti Tervise Fond, SA Väärtustades Elu ja Eesti Kirikute Nõukogu. Mehe tervise konverents toimub tänavu seitsmendat korda. SA Väärtustades Elu on varem korraldanud populaarseid emadepäeva- ja isadepäevakonverentse intrigeerivatel teemadel, nagu: „Kuidas saada isaks?“, „Miks Eesti naine ei sünnita?, „Tahan last, aga normaalset meest ei ole!“ või „Appi, mu mees armastab mind!“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles