Peata sundkindlustus kohe!

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusregistris arvel olevatele sõidukitele, mille viimane liikluskindlustus lõppes aasta eest, rakendub Eesti kiikluskindlustuse fondi sundkindlustus. Pilt on illustratiivne.
Liiklusregistris arvel olevatele sõidukitele, mille viimane liikluskindlustus lõppes aasta eest, rakendub Eesti kiikluskindlustuse fondi sundkindlustus. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Aasta tagasi kehtima hakanud uue liikluskindlustuse seaduse kohaselt võib sõiduk olla kehtiva liikluskindlustuseta kuni aasta, seejärel rakendub sõidukile tavakindlustusest mitu korda kallim sundkindlustus, mis tuleb tasuda Eesti Liikluskindlustuse Fondile. Liiklusõnnetuse korral peab omanik tasuma ka 640eurose omavastutuse.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul väljastas fond esimesed sundkindlustuse makseteatised juba eelmise aasta novembris. „Seni oleme koostanud ligi 4000 makseteatist. Nüüd, 1. oktoobrist, said sundkindlustuse need isikud, kellel viimase lepingu lõpust möödus 30. septembril 12 kuud. Nende makseteatised väljastame 1. novembril,” selgitas ta.

Potsepp viitas, et sundkindlustuse maksemäärad ei sõltu sõiduki margist ega vanusest. „Tavaliselt on sõidukikindlustuse sundkindlustuse makse 30 päeva eest umbes 40 eurot ehk 1 euro päevas, millele lisandub 10 eurot makseteatise kohta. „Esimese makseteatise väljastame 30 päeva kohta, järgnevad 90 päeva kohta. Makseteatised väljastame tagantjärele,” loetles Potsepp.

Et liikluskindlustuse fondil on õigus küsida raha vaid nende päevade eest, mil sundkindlustus kehtis, on mõistlik sundkindlustusest esimesel võimalusel vabaneda. Kui aga makseteatis on tulnud, tuleb see ära maksta. „Makset saab ka vaidlustada, kui isik leiab, et makseteatis ei ole seaduslik,” lisas Potsepp. Et makseteatis on haldusakt, tuleb esmalt esitada vaie liikluskindlustuse fondile. Kui te ei ole vaideotsusega nõus, võite esitada hagi halduskohtusse.

Sõiduki saab ajutiselt arvelt maha võtta tasuta nii e-teeninduses kui ka teenindusbüroodes, aga arvelt lõplikult maha võtmiseks tuleb pöörduda teenindusbüroosse. Sedagi saab teha tasuta, aga selleks on vaja lammutuskoja tõendit. Kümme aastat õuel kasutuseta seisnud Žiguli kohta arvet tõenäoliselt ei tule, sest kui kaks aastat ei ole sõiduk tehnoülevaatusel käinud ja see on olnud kindlustuseta, peatub registrikanne automaatselt.

Maanteeameti liiklusregistrist saab sõiduki tasuta ajutiselt kustutada kuni kaheks aastaks ning e-teeninduses võtab see aega vaid mõne minuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles