Viimastel aastatel on rinnavähi uute juhtude arv tõusnud

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähk on kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja naistel.
Rinnavähk on kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja naistel. Foto: SCANPIX

Rinnavähk on paljudes maades kõige sagedamini esinev naiste pahaloomuline kasvaja. Seda ka Eestis. Eestis diagnoositakse aastas vähiregistri andmetel üle 726 uue rinnavähijuhu. Viimastel aastatel on uute juhtude arv tõusnud umbes 10 protsenti. See tähendab, et 100 000 elaniku kohta avastatakse 69 juhtu.

Euroopas tehtud uuringud näitavad, et 50–69aastastel naistel, kes osalevad mammograafia sõeluuringutes, väheneb rinnavähki suremuse risk umbes 35 protsenti. Euroopa Liidu 27 liikmesriigis tekib enne 80. eluaastat rinnavähk ühel naisel kümnest.

Naise ellujäämise võimalus võib suurel määral sõltuda sellest, kus riigis ta elab. Eestis käivitus üleriigiline rinnavähi sõeluuringu projekt 2002. aastal. Rinnavähi sõeluuringu eesmärgiks on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel viisil haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti.

Uuringus osalemine annab võimaluse rinnavähk avastada juba varases staadiumis. 2015. aastal saavad nimelise kutse uuringule aastatel 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963 ja 1965 sündinud ravikindlustusega naised. Oluline on, et ka ennast terveks pidavad naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Olles füüsiliselt aktiivne, säilitades normaalset kehakaalu ja toitudes tervislikult, on võimalus rinnavähi tekke riski oluliselt vähendada.

Rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri IARC (Agency for Research on Cancer) andmetel on 25–33 protsenti rinnavähi juhtudest põhjustatud liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist. Viimased uuringud näitavad, et ülekaalu vältides väheneb menopausijärgne rinnavähi tekke risk. Väga oluline on täiskasvanueas säilitada kehamassiindeksit vahemikus 18,5–24,9.

Väga oluline on et naised hooliksid ka ise oma tervisest – külastaksid regulaarselt günekoloogi, perearsti ja kontrolliksid ise oma rindu ehk teeks rindade vaatlust vähemalt üks kord kuus.

Eesti Vähiliit soovitab naistele salvestada iPhone ja Androidi nutitelefonidele ka eestikeelne põhjalike juhenditega enesevaatluse tasuta rakendus. Rakendus on leitav: kasvaja.net/Rinnavähk/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles