Tromboosiohu avastamine võib päästa elu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tromboos.
Tromboos. Foto: www.wikipedia.org

Tänasel rahvusvahelisel tromboosipäeval on põhjust meelde tuletada, et tromboosi näol on tegu trombist põhjustatud verevoolu häirega, mis võib maksta inimesele elu. Teades, kuidas kõrge tromboosiriski korral käituda, võib selle tekkimise ohtu vähendada.

Ida-Tallinna Keskhaigla Sisehaiguste Keskuse juhataja Alice Lill kinnitab, et õigeaegne ja piisava kestusega tromboosi profülaktika hoiab ära raske tüsistuse tekke. „Sel aastal keskendutakse maailmas tromboosipäeval niinimetatud haiglatromboosile ehk pööratakse eeskätt tähelepanu patsientide tromboosiriski väljaselgitamisele ja veenitromboosi profülaktikale,“ rääkis dr Alice Lill.

„2015. aasta tunnuslause on – mõtle veenitromboosile, seda nii patsiendi kui arsti seisukohast. Internetis on hulgaliselt materjali, mille alusel saavad oma tromboosiriski hinnata ka patsiendid ise. Kindlasti tasub ka arstidel meelde tuletada, et patsiendi tromboosirisk vajab hindamist, dokumenteerimist ja vajadusel profülaktika kasutamist,“ lisas ta.

Trombi esineb alla 40aastastel inimestel vähem, kuid vanuse kasvades kasvab ka tromboosioht. Põhjusi võib olla mitmeid – kasvõi näiteks operatsioon või pikaaegne immobilisatsioon. Lisaks ülekaalulisus, onkoloogilised haigused, kasvajatevastane ravi. Riskitegurid on ka suitsetamine, samuti vigastused ja traumad jäsemepiirkonnas.

Reisimisega seonduva tromboosi vältimisel on kõige olulisem tegur inimeste teavitamine ning individuaalse riski hindamine. Soovitatakse mehaanilise profülaktikana kasutada gradueeritud kompressioonsukki. Samuti tuleks pikal lennureisil lennutromboosi vältimiseks vahekäigus aeg-ajalt ringi liikuda ning kergemaid kehalisi harjutusi teha ja tarvitada piisavalt vedelikku.

21. oktoobril kella 14–15. 30 toimub Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena üksuses tromboosiravil ehk antikoagulantravil olevate patsientide teabepäev.

Tegemist on elanikkonnale mõeldud tasuta teabepäevaga, mille puhul palub haigla oma tulekust ette teatada telefonil 1900.

Ida-Tallinna Keskhaigla tähistab sel nädalal 230. aastapäeva, mis annab aimu haigla kestvusest ja järjepidevusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles