Kui liigesehaigel oleks kõva juurvilja laserlõikur ja väike lift raske toidukoti kõrgele korrusele viimiseks?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERR / kuvatõmmis

Tartu Ülikooli Haapsalu Kolledži tudengid kutsusid kokku kohalikud eakad, et neilt küsida, millistest uuenduslikest ja nupukatest toodetest oleks vanemaealistele kasu. Töötoas sündis paberil idee näiteks luua näiteks kõvade juurviljade lõikur ja abivahend liftita kortermajas raskete toidukottide kõrgematele korrustele vinnamiseks, vahendas „Aktuaalne kaamera“.

Pensionär Ene Pajula avaldas arvamust, et oleks vaja riistapuud, millega kõvemaid juurvilju lõigata. „Kui sul on liigeseprobleemid, nõuab lõikamine jõudu,“ selgitas ta.

Koos tudengitega otsustati, et seda muret võiks lahendada nutikas laserlõikur, mille jõud käiks üle ka kõige suuremast kõrvitsast. Kuna seadme juhtimine oleks elektrooniline, saaks sellega lõigata ka keerulise mustriga toidukaunistusi.

Haapsalu kortermajades lifte üldjuhul pole, seega tuli jutuks ka see, kui raske on minna suure toidukotiga neljandale või viiendale korrusele. Väike trepikoja keskele paigaldatav pagasilift teeks kindlasti rõõmu kõigile kõrgel elavatele eakatele.

Lisaks tehnikaimedele pakuti välja ka teenuseid. Leiti, et vaja oleks koduabi telefoniliini, kuhu eakad saaksid pöörduda igapäevaste muredega, mida siis tuleks lahendama mõni vabatahtlik. Nii saaks näiteks lambipirni vahetatud ka need, kellel endal tervis kehv ja kellel pole abivalmis sugulasi.

Kes teab, kas mõni välja käidud mõtetest kunagi teoks saab, aga eakate senisest suurema kaasamisega on Haapsalus algust tehtud küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles