Eakate festivalil saab kohtuda telesarja „Õnne 13“ näitlejatega

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Sallo.
Helgi Sallo. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuues eakate festival Tallinnas Salme Kultuurikeskuses pakub võimaluse kohtuda mitmete põnevate persoonidega, sealhulgas armastatud näitlejatega telesarjast „Õnne 13“.

Juba oma 22. hooaega alustava telesarja „Õnne 13“ näitlejad Helgi Sallo, Väino Aren ja Tõnu Aav astuvad festivalirahva ette Salme Kultuurikeskuse teatrisaali laval 30. septembril kell 13.45. Heidy Tamme "Horoskoobi" laulud kõlavad samas kohas kell 12.30. Metsa-, looduse- ja reisimees Hendrik Relve räägib teise korruse teatrisaalis kella 12.45–13.30 sellest, kuidas reisimine inimese nooremaks teeb.

30. septembri esimene etteaste tuleb Eesti Nukuteatri kõige staažikamalt näitlejalt Helle Laasilt, kes annab vanavanematele häid nippe, kuidas lapselapsele põnevalt juttu jutustada. Teisel päeval, 1. oktoobril, esineb seenioridele Eesti Televisiooni esimene klassikatäht tšellist Marcel Johannes Kits koos pianist Rasmus Andreas Raidega. Esitusele tulevad Robbie Williamsi „Supreme“ ja Bohuslav Martinu Rossini variatsioonid.

Ajakirja 60+ hea autor toitumisteadlane Mai Maser räägib, mis on head mikroobid ja kust neid saada. Varjatud toidutalumatuse, õige toitumise ja toitumisteraapia tagamaid avab meditsiiniteaduste doktor Adik Levin. Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas kõneleb, kuidas ära tunda ja õigesti käituda raske terviserikke korral. Aune Past, kes avaldas hiljuti teose „Hea tuju raamat 40+“, hoiatab, et pole mõtet oma elust pensionile minna, lisades lugusid tervisest, ilust ja suhetest. Kirjanik Jelena Skulskaja aga räägib luulest kui oma elu saatusest. Ajakirja 60+ lugude autor, Tallinna Ülikooli liikumisõpetaja Kaarel Zilmer tuleb lavale mõttega, et talv ei tohiks meid tuppa aheldada. Samal ajal joonistab kunstnik Ave Nahkur festivalikülaliste silme all ilmuvale ajakirjale 60+ kaanepildi. Füsioterapeut Katre Lust-Mardna näitab huvilistele, milliseid harjutusi teha, et liikumisega aastatele elu ja energiat lisada.

Benu Aia apteegi juhataja ja proviisor Liis Saava annab festivalikülalistele tervisenõuandeid külmetushooajaks ja räägib, kuidas tõsta immuunsust ning kuidas õigesti ravimeid tarvitada.

Eesti Haigekassa Harju osakonna direktor Ado Viik ja usaldusarst Malle Vahtra räägivad, kuidas ravimeid ostes raha säästa, sihtasutuse Õigusteenuste Büroo juhataja Hille Raud kõneleb eakatele suunatud õigusabist ja Hiina meditsiini keskuse juht Rene Bürkland avaldab saladusi, kuidas Hiina meditsiini abil külmetushaigusi vältida ja ravida. Juttu tuleb ka ravimikapist ja eaka inimese sügisesest toidulauast. Irje Karjus Võrumaa metsade vahelt annab Metsamoori nõuandeid.

Nagu varasemaltki on eakate festivali hea partner Ida-Tallinna Keskhaigla. Teise kardioloogiaosakonna õendusjuht Anžela Kaminskas räägib huvilistele, kuidas kõrge vererõhu korral oma südant kaitsta ning mil viisil aidata abivajajat enne seda, kui kiirabi kohale jõuab. Ida-Tallinna Keskhaigla veresoontekirurg Veronika Palmiste-Kallion esitab publikule küsimuse, kas arterite lupjumist võib pidada looduse tehtud komplimendiks ja Egle Türk neuroloogiakeskuse anestesioloogia- ja intensiivraviosakonnast kõneleb pea- ja seljavaluga toimetulekust vanemas eas. Pille Trolla viib läbi TENA tervisevõimlemise.

Mitu loengut on kalli voodihaigega seotud teemal. Osaühing Koduõde juhataja Teisi Remmel ja Julia Kapponen õpetavad praktilisi võtteid eaka hooldamisel, Tallinna Hoolekandekeskuse juhataja Imbi Eesmets räägib sellest, kuidas saavutada oma kodus turvatunne ja kiire abi ning mittetulundusühingu Koduhooldus Certis juhataja Jaanika Luus kõneleb, kuidas eakale omastehooldajale asendushooldaja appi kutsuda.

Festivalil on ka BENU apteegi nõuandepunkt, kus saab teha tasuta südamehaiguste riskifaktorite testi, lasta mõõta vererõhku, veresuhkrut ja kolesteroolitaset ning küsida asjakohast tervisenõu. Lisaks Heidy Tammele pakuvad meelelahutust ka Eduard Toman ning taidlusgrupid.

Kogu festivali täpse ajakava leiate festivalilehe sisemistelt külgedelt. Kes millal ja kus üles astub, on kirjas ka ürituse kodulehel www.eakatefestival.ee.

Kultuurikeskuse ees on 30. septembrist 1. oktoobrini avatud laat. Laadalt leiab erinevate Eesti ettevõtete tooteid, sealhulgas mett, lambanahku, tikanditega riideid, kaltsuvaipu jne; samuti kala, liha, puuvilju, maitsvaid pontšikuid, kohvi jpm.

Eakate festival toimub 30. septembrist 1. oktoobrini Tallinnas Salme Kultuurikeskuses. Mittetulundusühing Inkotuba korraldab kuuenda festivali koostöös ajakirjaga 60+. Festivali toetavad Tamro Eesti OÜ, Corega, TENA, Hasartmängumaksu Nõukogu, Tallinna Linnavalitsus, Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet. Piletilevi toetaja on BENU Apteek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles