Kaalukas kõrvits

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvits
Kõrvits Foto: PantherMedia / Scanpix

Kõrvits tundub olevat köögivili, mida kasvatatakse hea meelega, sest tore on vaadata hiiglaslikuks valmivaid vilju. Tihtipeale jäävad kollased kerad valminult kapi peale või toanurka oma aega ootama, sest kahjuks pole kõrvits piisavalt palju kasutusvõimalusi leidnud köögivili.

Kõige levinum kõrvitsa kasutamise võimalus on tõenäoliselt hoidistamine, mida teatakse marineeritud kõrvitsa või kõrvitsasalati nime all, ja vähemal määral valmistatakse kõrvitsast ilmselt ka vanemast ajast pärit kõrvitsa-piimasuppi.

Kõrvits erinevate toitude sisse

Aga mida ülejäänud kõrvitsaga peale hakata? Kõrvitsat võib panna tegelikult väga erinevate toitude sisse. Kõrvits ei sobi ehk nii hästi üksi kasutamiseks, kuid sobib hästi täiendama nii mahuliselt kui ka maitse poolest, lisama tervislikkust ja värvi erinevatele toitudele. Kõrvitsat kõlbab panna nii lihatoitudesse kui ka küpsetistesse samamoodi kui porgandit.

Kõrvitsal on küll vähem maitset, kuid kui leida talle sobiv paariline astelpaju, sidruni, apelsini või muskaadi näol, siis on kõrvits magusates roogades väga õigel kohal. Soolastes toitudes harmoneerub hästi tugevamaitseliste lihadega.

Mõned ideed

Vanale heale magustoidule, saiavormile võib lisada ka riivitud kõrvitsat, maitse erksuseks juurde moosi või rosinaid.

Ka omleti tegemisel võib kõrvitsat lahtiklopitud munade sisse riivida.

Kõrvits sobib hästi ka pannkoogitainasse, samuti pärmitainasse mahlakust ja värvi lisama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles