Meisterda mudilasele põnev mängulaud

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel mängulaual ootavad väikest mängijat uksekett, haak, kahe klõpsuga lüliti, jalgrattakell, kaks eri suuruses diivanilaua ratast, lukusüdamik koos võtmega, kaks riivi ning plekist karbike. Enamik asju on kodusest majapidamisest taaskasutusele võetud, osa on ostetud ehituspoest.
Sellel mängulaual ootavad väikest mängijat uksekett, haak, kahe klõpsuga lüliti, jalgrattakell, kaks eri suuruses diivanilaua ratast, lukusüdamik koos võtmega, kaks riivi ning plekist karbike. Enamik asju on kodusest majapidamisest taaskasutusele võetud, osa on ostetud ehituspoest. Foto: Tea Raidsalu

Lastel võib küll olla toatäis lelusid, kuid üle kõige meeldib neile ikka tuhlata köögikappides ja otsida mängimiseks kausid-lusikad või klõpsutada lambilülitiga. Pideva keelamise asemel võiks neile luua oma mängukeskuse, kus saab mängida pärisasjadega.

Internetist võib leida palju juhendeid ja fotosid, mismoodi meisterdada alates aastasele väikelapsele mängulauda, mis ingliskeelsena on käibel busy board'ina (autori tõlge ja mugandus). Sellise laua valmistamisel ei ole õigeid ega valesid vastuseid ega ole võimalik anda täpset juhist, mismoodi seda peaks tegema.

Kõigepealt on vaja üht plaati või lauda. Seejärel vaata ringi kodus garaaži- ja kuuririiulitel ning vajadusel külasta ehituspoodi.

Võimalusi, mida mängulauale kinnitada, on piiramatult: uksekett, kõikvõimalikud haagid ja riivid, erinevad lülitid, eri suuruses (mööbli)rattad, vana teleripult ja taskuarvuti, spinninguketas jne.

Eriti vahvad on need vidinad, mis teevad häält. Olgu selleks siis kelluke või jalgrattakell. Samuti tekitab elevust süttiv valgus, nii et mängulauale tasuks kinnitada ka näiteks patareidega töötav lambikene.

Lapsevanemad on tähele pannud, et väikesele mängijale meeldib, kui mõne klapi või karbi sees on peidus tema, ema-isa või õdede-vendade fotod. Samuti meeldib põnnidele end peeglist uudistada.

Lauale võib esemetele juurde kirjutada (või paberist tähtedega kleepida) juhiseid, mida ühe või teise asjaga saab teha, lisada suunda näitavaid nooli või lihtsalt lõbusaid pildikesi.

Tähtis on see, et esemed oleksid laua külge kinnitatud piisavalt tugevalt, et laps neid sealt ära ei saaks sikutada. Samuti ära pane sinna teravate servadega või roostetanud vidinaid. Oluline on seegi, kuhu mängulaud kinnitada. Meisterda sellele jalad või riputa see lapsele sobivale kõrgusele seina külge.

Mõnusat mängimist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles