Mida teha, kui digiTV pilt hakib või kaob?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler ja digiboks.
Teler ja digiboks. Foto: Raigo Pajula.

TV3 ümberkolimine tasuta digilevi võrgus on paljudele televaatajatele toonud muret ja segadust. Starmani ZUUMtv tehnik Ivo Särg, kelle igapäevaseks tööks on digiTV võrkude ülesseadmine, jagab mõned praktilised näpunäited, mida teha, kui digiTV telepilt hakib või kaob sootuks.

TV3 pildi kadumise korral tasub alustada kõige lihtsamast ehk kanaliotsingust ja alles siis liikuda edasi keerulisemate sammude poole, nagu antennivõrgu kontroll, antenni suunamine, uuendamine või asukoha muutmine.

Kõige tähtsam on teha telerile uus kanaliotsing. Soovituslik on võimalusel läbi teha seadme – digiboksi või teleri – algseadete taastus ning selle käigus automaatselt rakenduv kanalite automaatotsing. Selliselt toimides on kindel, et kõik kanalid leiavad oma õige asukoha.

Teatud piirkondades, kus kahe masti levialad kattuvad (ka naaberriikide mastid), võib kasuks tulla ka kanalite manuaalotsing. Selleks tuleb teada antud piirkonnas levivate telekanalite täpseid sagedusi, mille info saab kätte näiteks Levira kodulehelt. Otsingul kasutada lähima masti sagedusi või kui on teada kindlalt, kuhu suunda antenn on suunatud. Kanaliotsingut ja algseadete taastamist võiks vajadusel proovida mitu korda ja alles siis võtta ette järgmised sammud.

Juhul, kui eelpool toodud soovitused ei andnud tulemusi, siis tasub teiseks vaadata üle olemasolev antennisüsteem. Alustada kaabeldusest – kontrollida üle, kas kõik ühendused ja pistikud on kvaliteetsed, kinni ja kaablid vigastusteta. Seejärel kontrollida, kas kasutatakse antennivõimendit: vanemad võimendid ei pruugi lasta teatud sagedusi läbi. Proovida võimendi eemaldamist või väljavahetamist. Meeles tuleb pidada, et igasuguste muudatuste tegemise järel antennisüsteemis tuleks uuesti läbi teha ka seadme algsätete taastus ning kanaliotsing.

Kolmandaks, viga antennis või selle asukohas tasub otsima hakata siis, kui eelnevatest abinõudest ei olnud kasu. Antennile parimat asukohta planeerides tuleb välja uurida, kus asub lähim telepildi edastusmast. Antud info leiate samuti Levira kodulehelt. Teie piirkonda katvaid maste võib olla ka mitu.

Antenni paigutades tasub arvestada, et signaali levikut võivad takistada erinevad tegurid, näiteks kõrged puud, pinnareljeefid või hooned, mis jäävad levisuuna ja masti vahele. Neid tuleb võtta arvesse, kui valite antennimasti kõrgust, suurust ja asukohta.

Kuigi iga lahtiste kätega majaomanik saab antenni paigaldamisega reeglina ise hakkama, soovitan siiski antennisüsteemi uuendamiseks või asukoha muutmiseks kohale kutsuda spetsialist, kes aitab kõik üle kontrollida ning pakub välja parimad ja töökindlaimad lahendused, et vältida edaspidiseid muresid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles