Uuring: pikem töönädal suurendab insuldiohtu kolmandiku võrra

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insult võib tabada igas vanuses inimesi.
Insult võib tabada igas vanuses inimesi. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui nädalane töötundide arv ulatub 55ni või üle selle, tõuseb insuldioht 35–40tunnise töönädalaga võrreldes kolmandiku võrra, vahendab BNS meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uurimistulemusi.

Töö aluseks on 17 uuringut, mis hõlmas 528 908 meest ja naist, keda jälgiti keskmiselt 7,2 aastat. Ajurabanduse ohtu vaadeldes võeti arvesse ka tegurid, nagu suitsetamine, alkoholitarbimine ja füüsilise aktiivsuse tase.

Teadusajakirjas avaldatud kokkuvõte näitab, et standardtöönädalaga piirduvate inimestega võrreldes on 41–48 tundi töötavatel inimestel insuldioht 10 protsenti suurem, 49–54tunnise töönädalaga inimeste puhul tõuseb oht aga 27 protsenti.

Inimesel, kes töötab nädalas 55 tundi või rohkem, on ajurabanduse oht tavalisest 33 protsenti kõrgem.

Pikem töönädal tõstab 13 protsendi võrra ka südamehaiguste tekke ohtu.

Londoni Ülikooli kolledži (University College London) epidemioloogiaprofessor Mika Kivimäki ja tema kolleegid analüüsisid 25 uurimistöö andmeid, mis hõlmavad 603 838 meest ja naist Euroopas, USAs ja Austraalias, keda jälgiti keskmiselt 8,5 aastat.

Selgus, et insuldi ja südamehaiguste põhjused on komplekssed, koosnedes nii geneetilistest kui keskkonnateguritest. Riski suurendavad vähene füüsiline aktiivsus, suur alkoholitarbimine ja korduv stress.

Professor Kivimäki sõnul võimaldas nii suure andmehulga läbivaatamine uurida senisest täpsemalt seoseid pika töönädala ja südameveresoonkonna haiguste vahel.

„Tervishoiutöötajad peaksid olema teadlikud, et pikem töönädal suurendab märgatavalt insuldiohtu ja võibolla ka südamehaiguste ohtu,“ rõhutas ta.

Töönädala pikkus on riigiti väga erinev, märkisid uuringu teostajad. Nii on arenenud riikidest Türgis kõige rohkem inimesi, kes töötavad üle 50 tunni päevas (43 protsenti), kõige vähem aga Hollandis (alla 1 protsendi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles