10 võimalust eakale soodsalt vaba aega veeta

Birgit Itse
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Tiit Reinber

Kui sissetulekud on kasinad või on käsil säästmine mõne soorema ostu jaoks, tuleb vaba aja veetmisel üles näidata nutikust. Ega's rahanappus pea tähendama koduseinte vahele aheldatust. Veebikülg seniorliving.about.com jagab ka soovitusi soodsaks ajaveetmiseks.

1. Näituste avamised ja tasuta ringkäigud muuseumites ja kunstisündmustel. See on võimalus end ilusti riidesse panna, võtta pakutud pokaal vahuveini, suupisteid ja ajada juttu kunstnikega.

2. Kohvikukontserdid – hoia silm peal kohalikel kohvikutel ja meelelahutusasutustel, mõneski neist esinevad aeg-ajalt noored muusikud või artistid, kes pole küll võib-olla väga kuulsad, kuid ikkagi on nende esinemist nauditav vaadata-kuulata.

3. Ole vabatahtlikuks kohalikel sündmustel: väikse eelarvega spordi-ja kultuuriüritustel läheb ikka aeg-ajalt vabatahtlikke vaja. Teinekord on sul sel moel võimalik nautida mõnd kontserti või elada kaasa omadele piletiraha maksmata. Uued tutvused ja teadmine, et oled olnud vajalik tuleb pealekauba.

4. Kohtumised kirjanikega. Kirjanikud tulevad aeg-ajalt oma uut raamatut tutvustama. Või korraldab kohalik kirjandusklubi raamatuõhtu. Taas võimalik inimestega suhelda ja mõtteid vahetada. Infot saad kohalikust raamatukogust või ehk ka ajalehest.

5. Tasuta koolitused ja infopäevad. Neid toimub igal pool ja igal aastaajal. Ole aktiivne infot otsima. Hoia silm peal kohaliku kultuurimaja infol  - kindlasti on seal mõni loeng, seminar või ettevõtmine, mis huvi võiks pakkuda või kus on lihtsalt võimalus midagi uut teada saada.

6. Kohalikud kultuurisündmused. Ikka toimub mõni tasuta kontsert, kus esinevad kohalikud taidlejad.

7. Piknik pargis. Kutsu kaasa sõber, sõbranna või mine lihtsalt armsa inimesega kaunil päeval loodusesse jalutama, piknikukorv ühes. Võite minna sinna, kus olete alati käinud ja võtta vaatlemiseks aega, sinna, kus pole ammu käinud või avastada sootuks midagi uut.

8. Asuta oma väike klubi. Kutsu kokku sõbrad-sõbrannad ja leppige kokku regulaarsed kohtumised. On see siis kudumisring, üheskoos kabe või kaartide mängimine, raamatute või päevasündmuste üle arutlemine.

9. Avasta koduümbrust turisti silmadega. Olema harjunud oma igapäevaste käikudega ega märkagi sageli seda, kuidas võõrad meie kodukanti näeksid. Taasavasta kodukandi kauneid paiku. Nostalgitse, kui tunned vajadust.

10. Võta osa eakate huviringidest. Kohaikud päevakeskused pakuvad mitmesuguseid võimalusi aja veetmiseks. Kui tantsida enam ei saa ja traditsiooniline näputöö huvi ei paku, käib seal aeg-ajalt koolitajaid, kes õpetavad vahvaid küünlaid valmistama või jagavad teadmisi arvutimaailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles