Tuuluta koid kapist välja!

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lugeja küsib: kuidas riidekoidest lahti saada?

Kui on näha koiliblikat ringi lendamas, on see igale perenaisele tõeline häirekell – ilmselt on nad endale kuskile mõnusa pesa teinud ja võib kindel olla, et mõni riideese on juba kahjustada saanud.

Koid eelistavad küll villast, kuid neile sobib kõik, mis sisaldab loomset valku keratiini – vill, naturaalne nahk, karusnahk, loomade karvad, linnusuled ja ka juuksed.

Esimese sammuna tuleks siiski teha suurpuhastus, leida üles kohad, kus koid pesitsevad, pesta läbi kahjustatud esemed ning katsuda lahti saada asjadest, mis kasutult kapis ruumi võtavad. Mida tihedamalt täistuubitud kapid, seda rohkem on seal koidele meelepäraseid pimedaid vaikseid nurgakesi.

Riideid kontrollides tasub vaadata ka taskutesse ja õmbluste äärte alla. Kappi tagasi võiks panna ainult puhtad asjad. On hea teada, et 50kraadises vees pooletunnine pesemine hävitab koid kõikides arengustaadiumides. Rõivad, mida tahetakse pikemaks ajaks kappi seisma jätta ja mida kodus masinas pesta ei saa, tuleb keemilisse puhastusse viia. See on väga oluline, et harva kasutatavad riided oleksid kappi pannes puhtad, kuna higi, toiduplekid, võidunud varrukaotsad ja kraed on koide maiuspala ning munemiseks eelistatakse just määrdunud riideid. Tekke, patju, mis pidevas kasutuses pole, tuleks paar korda aastas kloppida ja õue tuulduma viia. Edaspidi jälgida mõne kuu vältel tähelepanelikumalt olukorda, inspekteerida oma kappide sisu, liigutada asju, hoida puhtust. Pikemaks ajaks seisma jäävad riided on hea panna vaakumkotti. Kui olukord on kontrolli alla saadud, tuleb aastas paar korda siiski põhjalikumalt kõik oma asjad üle vaadata.

Koristamine peab olema tõepoolest põhjalik, pöörata erilist tähelepanu muidu harva puhastatavatele pindadele, käia tolmuimeja ja lapiga üle kõik nurgad, praod, mööblialused, radiaatoritagused. Kusjuures tolmuimeja tuleb pärast kraamimist ka tolmust tühjendada, muidu võivad koid tolmus edasi areneda ja lennata tolmuimejast lõpuks välja.

Koidele ei meeldi temperatuurimuutused. Seega võiks kampsunid viia suvekuumal ilmal õue tuulduma. Samuti võib riideid tuulutada pakasega õues või pista väiksemad esemed mõneks päevaks sügavkülma.

Pärast suurpuhastust on mõistlik koisid püüda loodusliku koihävitusvahendi feromoonpüünisega, mis on müügil ökopoodides. Feromoonpüünis meelitab isased koid lõksu, see ei lõhna, ei sisalda mürke ning neid on äärmiselt lihtne kasutada.

Poodides on hulgaliselt erinevaid aerosoole, geele, plaate ja kuulikesi koide vastu. Mürgid on efektiivsed, kui neid juba esimesel korral piisavas koguses kasutada, vastasel juhul muutuvad kahjurid toimeainete suhtes juba mõne pritsimiskorraga resistentseks. Niisama õhku mürke lasta ei tasu, vaid töödelda tuleks varjatud kohti, mööblialuseid, riiuleid, põrandapragusid, vajadusel ka riideid, kuid järgige kindlasti pakendil olevaid instruktsioone. Keemiliste tõrjevahendite kasutamisel peab olema eriliselt ettevaatlik, kui kodus on lemmikloomad.

Kui majapidamises on koiprobleem, tasub mõelda ka ennetavatele abinõudele, mis tüütuid tiivulisi peletavad. Riidekoi ei talu teravat lõhna, näiteks piparmünt, nelk, pelargoon, sookail, soolikarohi, koirohi, lavendel, rosmariin, tubakas, kamper, sidrun ja mitmed eeterlikud õlid. Samuti on abi sellest, kui panna riiulisse riiete vahele värskeid kastanimune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles