Kullakarvaline ja siiruviiruline toob pisara palgele

Sibul

FOTO: PantherMedia / Scanpix

Väga paljud köögis toimetajad on püsti hädas sibula koorimise ja hakkimisega, sest toiming ajab kangesti nutule. Jagame siinkohal soovitusi, mismoodi selle murega toime tulla.

Miks sibul nutma ajab? Sibularakud koosnevad kahest osast, mis sisaldavad erinevaid ühendeid. Sibula koorimisel ja hakkimisel sibularakud purunevad ja neis olnud ühendid hakkavad omavahel reageerima. Reageerimise tagajärjel moodustub lenduv väävliühend ehk gaas. Kui gaas jõuab inimese silma, reageerib see silma pinnal oleva veega ja moodustab nõrga kontsentratsiooniga väävelhappe. Väävelhape ärritab silmi, mistõttu hakkavad silmadest pisarad voolama, püüdes ebameeldivat ainet ära ajada.

Sibulate lõikamisel on kõige parem nipp asjaga nii kiirelt ühele poole saada, et ei jõua nutma hakata. Terav nuga on seejuures kohustuslik. Kui on vaja palju sibulaid tükeldada, siis tuleb sibulad pärast koorimist külma vee alt läbi lasta. Vesi uhub maha otstest imbuva mahla – enamus väävliühendist, mis paneb silmad vesistama, ongi sibula otstes.

Nõuanded

  • Enne hakkimist loputa lõikelaud, nuga ja sibul külma veega, ära kuivata. Hakkimise ajaks tuleb käeulatusse võtta klaas külma vett ja sellesse nuga aeg-ajalt kasta, siis ei hakka silmad vett jooksma.
  • Aitab ka see, kui võtta lõikamise ajaks tilk vett suhu. Vesi peab suus olema külm, kui vesi läheb soojaks, hakkavad pisarad voolama. Siis tuleb kohe uus suutäis vett võtta.
  • Pista hakkimisel sibulakoor kõrva taha.
  • Pane lõikumise ajal pähe ujumisprillid.
  • Ampsa sibulat tükeldades suhu leivakoorik või suska noa otsa leivatükk.
  • Hinga hakkimise ajal suu, mitte nina kaudu.
  • Aseta sibul enne hakkimist kümneks minutiks sügavkülma.
  • Raputa hakkimise ajal sibulale soola.
  • Lõika sibulat elava tule, näiteks küünla või pliidisuu lähedal.
  • Lõika sibulat lahtise akna all.
  • Ära lõika sibula juureosa katki.
  • Näri sibulat hakkides närimiskummi.
Koroonaviiruse leviku ülevaade Eestis ja maailmas.
Vaata statistikat
Tagasi üles