Kõhutäis kartulist

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul
Kartul Foto: PantherMedia / Scanpix

Kartul on eestlase põhitoit ja kindlasti on tuntud mugulad paljude lugejate igapäevane söök. Iga päev üht ja sama süües kuluks aga ära mõni idee, kuidas kartuli ühetaolisele näole uusi ilmeid anda.

Kõige sagedamini me arvatavasti keedame ja praeme kartuleid, võtame kastmete ja lihatoitude kõrvaseks, kasutame supis või teeme putru. Üks meeldiv kartulite valmistamise viis on neid ahjus küpsetada.

Ahjukartuleid on võimalik teha mitmel moel. Juba kasvõi tükelduskujuga saab anda erinevat ilmet – kas küpsetada kartulit ahjus tervelt, poolitatult, sektoriteks lõigatult, kangidena või viiludena.

Ahjukartuleid võib teha nii lihaviilude, sibula kui ka lihtsalt õli või võiga. Ka küpsetuskotis saab kartuleid küpsetada. Selleks sega kooritud kartulid soola ja kartulimaitseainega. Neid võib väheses õlis segada, kuid saab ka ilma. Küpsetuskott sule sulguriga, torka hambatikuga koti sisse paar auku ja küpseta 200kraadise ahju alumises osas, kuni kartulid on pruunid. Jälgi, et küpsetuskott suureks paisudes vastu ahju laes olevaid küttekehi ei puutuks.

Kartuleid saab ahjus küpsetada nii toorelt kui ka keedetult, aga ka koorimata, nii säilib kartulis rohkem kasulikku.

Mitut moodi ahjukartulid

Toorelt küpsetatud kartulite puudus on see, et need kipuvad kõvaks jääma. Mina soovitan ahjukartuleid teha eelnevalt poolpehmeks keedetud kartulitest. Selleks keeda kooritud kartulid peaaegu pehmeks, kurna, vala õlisele ahjupannile ja sega nii, et kartulid oleksid igalt poolt õlised. Kartulid pista 225–250kraadise ahju alumisesse ossa. Küpsemise ajal keera mugulaid aeg-ajalt, et need igalt poolt ühtlaselt pruunistuks. Poolkeedetud kartulitest valmistatu jääb ilus pruun, aga need pole kõvad. Pehme on ka kartulit kattev pruun koorik.

Ahjukartulitele sobivad lisandiks toorsalatid, aga ka peedisalat, marineeritud kurk ja peet või toores hapukapsas.

Omamoodi ahjukartulid on Hasselbacki kartulid. Nende tegemiseks lõika toored kartulid pikemat külge pidi õhukesteks viiludeks nii, et alt jäävad viilud kokku. Kartulid aseta avad ülespoole tulisele rasvainega määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kartuleid määri pealt õliga ja raputa neile veidi soola peale.

Küpseta 200–250kraadises ahjus küpseks ja õrnalt pruuniks, lõpus võid soovi korral riivitud juustu peale riputada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles