Korraliku suitsuahju saab valmis ka sentigi kulutamata

Tiit Reinberg
, Järva Teataja peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuahi.
Suitsuahi. Foto: Kaido Veski

Kui teil vedeleb kuurinurgas hunnik telliseid ja lakapealsel on mõned laua­jupid, siis võite kahe päevaga kokku klopsida suitsuahju, kus saab aastaid delikatesse valmistada.

Kui teil on soov oma aiaga mõnda koduajakirja pääseda, siis hoiatab Kaido Veski, et tema suitsuahjust ei tasu eeskuju võtta. Kui soovite aga odavalt või sootuks tasuta suitsuahju aianurka püsti lüüa, siis lugege edasi.

Peaaegu olematu eelarvega lõi mees suitsuahju püsti juba neli aastat tagasi. Kui palju toidukraami sealt läbi on käinud, pole keegi kokku lugenud.

Säästu-suitsuahju ehitus algab kaevetöödest. Vundament peab olema vähemalt kümmekond sentimeetrit sügav, kuid soovitatavalt võib labidaga ka natuke rohkem vaeva näha. Auku valage liiva või killustikku.

Järgmisena tuleb teha segu. Selleks on vaja liiva ja tsementi. Kellel raha rohkem ja viitsimist vähem, võib poest osta spetsiaalse segu, millele tuleb üksnes vett lisada.

Edasi on vaja hunnikut telliskive. Hunniku suurus sõltub sellest, kui suure ahju kavatsete püsti lüüa. Laias laastus võib arvestada poolesaja kiviga.

Oma päris esimese suitsuahju ehitas Kaido Veski täiesti tavalistest punastest telliskividest, mis pole aga mõeldud otseseks kokkupuuteks vihma ja lumega. Viimased hävitasidki tellised mõne aastaga.

Seega, kui teie ei taha mõne aasta pärast taas kellut kätte võtta, siis läheb vaja šamottkive.

Müürsepatööde tarvis läheb vaja kellut, loodi ja haamrit, millega kive pooleks lüüa. Kõigepealt tuleb laduda kividest ahjule põhi ja siis rida-realt seinad.

Et ahjul oleks ka koht, kust puud sisse panna, tuleb ühe seina sisse müürida pliidiuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles