Kuidas sõja ajal Tartus sünnitama tuli minna

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones on alates maikuu keskpaigast avatud näitus "Lapsed ja sõda. 1941- 1944". See on meie vanemate, vanavanemate ja vanavanemate lapsepõlv. Näitusel on sõjaaja laste annetatud või laenatud esemed ja mänguasjad, mis veel säilinud on. Tartu Mänguasjamuuseumi teadur Helena Grauberg räägib 1941 aastal tartu lahingute ajal sündinud poisile õmmeldud mütsikesest.

Näitusele laenutas imikumütsi selle omaniku tütar, kes rääkis sellise loo:

„Sünnitusmajja oli vaja minna Tähe tänavalt Toomemäele, aga samal ajal olid lahingud ja üle Riia tänava ei pääsenud, sest kuulid lendasid. Vanaema peeti seal kinni ja küsiti kuhu lähed, naine? Ta seletas, et last sünnitama vaja minna. Siis juhatati ta kaugemalt ringiga edasi, et ei saaks altpoolt tulevate kuulidega pihta. Haiglas olid aknad purunenud, sünnitustoas polnud vett ega elektrit, kasutati küünalt. Ämmaemand oli varjanud ennast sünnituse ajal laua all, sest oli lahing. Vanaema olevat ikka hüüdnud, et tulge aidake mind ka, aga ta ütles, et hoidke ikka tagasi ja oodake, sest kuulid lendasid ja ta ei julgenud laua alt välja tulla.“

Näitus „LAPSED JA SÕDA. 1941-1944“ avatud Ajaloomuuseumi Suurgildihoones, aadressil Pikk 17.

Vaata videost, mille pani ema oma kuuliderahe all sündinud pojale ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles