Kuidas säilitada reumahaige elukvaliteeti?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Reumaliidu kodulehekülg.
Eesti Reumaliidu kodulehekülg. Foto: Ekraanitõmmis

Reedel, 8. mail arutavad Eesti reumatoloogiavaldkonna spetsialistid, Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeeriumi, Riigikogu ja patsientide esindajad reumafoorumil, mida teha selleks, et haige oleks Eesti meditsiinisüsteemi ravi keskpunktis?

Luu- ja liigesehaigused on enim töövõimetust tekitavaid haigusi Euroopas, sealhulgas ka Eestis. Eesti Reumaliidu tegevjuht Marek Jaaksoni sõnul ei ole patsient praeguses meditsiinisüsteemis ravi keskmes. „Seda näitab ka 2014. aastal tehtud Eesti Haigekassa otsus, mille järgi reumatoloogid kohustavad alustama bioloogilist ravi soodsaima biosimilariga,“ selgitas Eesti Reumaliidu tegevjuht.

Ta lisas, et see kitsendab reumatoloogi otsust parima ravimi määramisel, sest arstile on ette kirjutatud, millise ravimi peab patsiendile välja kirjutama.

„Kindlasti tuleb üle vaadata ka eri ravitasandite arstide ja õdede roll,“ sõnas Jaakson. Tema arvates on Eesti nõrk esmatasand ehk perearstisüsteem eriarstid üle koormanud.

Tema sõnul puuduvad reumaatilisi haigusi põdevatele patsientidele suunatud juhendid, kus oleks põhjalikult selgitatud, kuidas peaks vastava diagnoosi puhul toimima ja mida patsient oma tervise nimel ise teha saaks.

Probleemidele otsitakse lahendusi 14. reumafoorumil, mille peateema on „Kuidas hoida luu- ja liigesehaigeid tööturul ning säilitada elukvaliteeti?“. Reumafoorum toimub reedel, 8. mail Tallinnas Meriton Grand Conference & Spa Hotellis.

Reumaõe rollist Eestis hetkel ja tulevikus kõneleb Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloogiakeskuse õendusjuht Katti Kõrve. Kogemusnõustamise teemal räägib mittetulundusühing Kakora kogemusnõustaja Juta Adams. Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloog, Eesti Reumatoloogia Seltsi juhatuse liige Karin Laas võtab sõna teemal „Bioloogiline ravi ja biosimilarid“. Ida-Tallinna Keskhaigla epidemioloog, Tartu Reumaühingu juhatuse esimees dr Marika Tammaru analüüsib, kuidas me kroonilistele haigetele arstiabi osutame.

Arutelus osalevad ka Tartu Reumaühingu juhatuse liige patsient Tiina Jasinski, Eesti Reumaliidu Nõuandva Koja liige patsient Anu Teske, Põhja-Eesti Reginaalhaigla reumatoloog, Eesti Reumatoloogia Seltsi juhatuse esinaine Piia Tuvik, Eesti Haigekassa ravimiosakonna juhataja Erkki Laidmäe, Sotsiaalministeeriumi tervishoiusüsteemi arendamise osakonna tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste, Riigikogu Sotsiaalkomisjoni aseesimees, Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees Monika Haukanõmm ja Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Maire Aunaste.

Reumafoorumi korraldab Eesti Reumaliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles