Salveiteed juues püsid igavesti noorena

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedsalvei.
Aedsalvei. Foto: Marko Saarm / Sakala

Nii Viljandimaal ­ravimtaimi ­kasvatava ­Energia talu peremees Aivar Siim kui ka ­tuntud ­ravimtaimede ­asjatundja Tiiu Väinsaar ­usuvad, et ­seeniorid ­saavad ­ravimtaimedest tõhusat ­kosutust.

Rääkides taimedest, mis võiksid iga vanemaealise koduaias kasvada, nimetab Aivar Siim esimesena salveid. „Salveid tarvitades püsid igavesti noor. Salvei on hea külmetuse puhul, kõrvaldades peavalu ja leevendades nohu. Seda on peetud imerohuks, millega noorenduskuure tehes saab ainevahetust parandada,” selgitab Aivar Siim.

„Vanadel roomlastel on ütlus: miks peaks inimene surema, kui tema aias kasvab salvei? See taim toob pikka iga ja tervist!” kinnitab ta.

Salveid võib kasutada nii seespidiselt kui ka välispidiselt. Seespidiselt tarvitatakse salvei lehti seedehäirete, mõne maksa- ja neeruhaiguse, köha, gripi ja üleminekuea liighigistamise ning nõrkustunde korral. Salvei toimib ka sapieritust soodustavalt. Välispidiselt kasutatakse lehti või lehtedest pressitud mahla haavade ja raskesti paranevate haavandite ja veenipõletiku korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles