Kolesterool on oluline rakuseina koostisosa ja meie kehale ülivajalik. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda ega moodustuks ühtki rakku.
Kolesterool – mis see on?
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
70–80 protsenti kolesteroolist sünteesib keha igapäevasteks vajadusteks ise, peamiselt maksas. Umbes 30 protsenti kolesterooli saame toidust.
Kolesterooli kaasabil toodab organism rasvade seedimiseks vajalikke sapphappeid. Samuti aitab kolesterool parandada haavu ja kaitseb nahka.
Kolesterool jaguneb kaheks, „heaks” ja „halvaks” kolesterooliks. „Hea” kolesterool ehk HDL aitab organismil LDL-kolesteroolist vabaneda. Kui HDL-kolesterooli sisaldus veres on madal, suureneb südamehaiguste tekke oht.
„Halval” kolesteroolil ehk LDLil on kahjulik omadus veresoonte seintele kleepuda. Niisiis pole ohtlik mitte igasugune kolesterool, vaid veres ringlev oksüdeerunud ehk rääsunud kolesterool.