Igal aastal 20. märtsil tähistatakse rahvusvahelist suutervise päeva, mil hambaarstid nõustavad inimesi suutervise küsimustes. Tänavu võtab suutervisepäev luubi alla suhkrukella, sest just liiga sage süsivesikute tarbimistihedus põhjustab hambakaariest.
Hambaarstid helistavad suhkrukella
Hambakaaries on Eesti Hambaarstide Liidu president dr Marek Vingi sõnul maailmas enim levinud mittenakkushaigus. Selle kroonilise haiguse peamine põhjustaja on jõuka ühiskonna harjumus pidevalt midagi süüa. Kaariesehaiguse tagajärjel hambad lagunevad ning nende taastamine võib olla väga kulukas. Hammaste tervise säilitamiseks tuleb eelkõige hambasõbralikult toituda ehk jälgida suhkrukella.
Doktor Marek Vink kirjeldab suhkrukella nii: „Kõige tähtsam on, et toidukordade vahele jääksid vähemalt 3–4tunnised pausid, mil janu kustutatakse puhta veega. Just selline võiks välja näha üks hambasõbraliku toitumisega päev.“
Kui inimene sööb, siis saavad toitu ka hambale kinnitunud bakterid, kelle elutegevuse jääkprodukt – piimhape – söövitab hammast kuni tund aega. Sage näksimine põhjustab aga kestva happerünnaku, mis hambad lammutab.
„Enamasti põhjustab kaariesest põhitoidukordade vahepeal tarbitav mahl või muu suhkrusisaldusega jook,” jätkab dr Vink. „Sellise suhkrutormiga kaasnev pidev happerünnak ei anna suu kaitsemehhanismidele aega hambaid mineraliseerida ning selle tagajärjeks on katastroof nii suus kui ka rahakotis.”
Suutervise päeval tõstavad hambaravispetsialistid inimeste teadlikkust, kuidas toitumisharjumused suutervist otseselt mõjutavad. Lisaks suhkrukellale rõhutatakse ka hammaste kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga harjamise tähtsust.
Tänavu on ülemaailmse suutervisepäeva loosung „Elukestev naeratus!”. Naeratamine tähendab head tuju ja kindlat meelt. Terve elu tervete hammastega on igati loomulik. Ja selleks pole vaja muud, kui mõista suhkrukella sügavamat sõnumit – loodusseadusega vastuvoolu kaugele ei uju.
Ürituse peakorraldajad on Eesti Hambaarstide Liit ja Eesti Haigekassa.