Eesti Maanteemuuseumi püsinäitus läheb pensionile

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteemuuseum.
Maanteemuuseum. Foto: Aivar Kaljusaar

Sel reedel, 20. märtsil pakib Eesti Maanteemuuseumi esimene püsinäitus „Tee ajalugu!“ end kokku, keerab ukse enda järel lukku ja läheb väljateenitud pensionipõlve pidama.

2005. aasta suvel endises Varbuse postijaamas avatud püsiekspositsioonist „Tee ajalugu!“ on saamas ajalugu. Tegemist on esimese Eesti Maanteemuuseumi näitusega Eestimaa teede ajaloost, mis tutvustab teede ja liikumisviiside arengut alates muinasajast kuni tänapäevani. Selle autoriteks on Marge Rennit, Mairo Rääsk, Juhan Kreem. Kujunduse lõid Malle Jürgenson ja Krista Lepland disainifirmast Laika, Belka & Strelka OÜ.

Reedel, 20. märtsil kell 12–14 saavad huvilised viimast korda tulla Varbuse postijaama, et saada osa põnevast teedeloost, kuulata unest ärganud teemeistri pajatusi möödunud kümnest näituseaastast ning läkitada postijaamast teele hanesulega kirjutatud postkaart. Sissepääs muuseumisse on terve nädal tasuta.

Ehkki peamaja suleb seejärel pooleks aastaks oma uksed, ei tähenda see, et Eesti Maanteemuuseum kinni pannakse. Endiselt ootavad külastajaid väliekspositsioon, masinahallid ning liikluslinn.

16. aprilli avab muuseum koostöös Mihhailovskoje Puškini Muuseumiga fotonäituse vanadest Pihkvamaa teedest. Suvehooaja juhatab sisse 1. mail toimuv Kõrsikute kontsert ning uus hooajanäitus „Tee täis kuulujuttu“. Esmakordselt pääseb siis juba ka muuseumi keldris avatavasse ajutiste näituste ruumi.

Maanteemuuseumi peamaja uksed avatakse külastajaile uuesti käesoleva aasta lõpus. Läbi teede-, transpordi- ja kommunikatsiooniajaloo jutustab uus näitus külastajale „maailma väikeseks jäämise“ lugu – kuidas aeg ja vahemaad meie ümber kahanevad. Või kas ikka kahanevad? Näituse keskmes on inimene oma vajaduste, harjumuste, kommunikatsioonikäitumise ning suhtlusvõrgustikuga.

Esmakordselt avatakse siis külastajaile ka postijaama teine korrus, kus avastamist ootab lastemuuseumi osa, mis toob tee- ja liiklusajaloo mänguliselt ka kõige nooremate muuseumikülastajateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles