Kiilaspäisus, lagunevad hambad ja poeseened

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Miks mõni saab elu lõpuni uhkustada juuksepahmakaga, mis vananedes heal juhul vaid hõbedase värvi omandab, kuid teine peab juba veerandsajandi künnist ületades järjest väljalangevate juuste pärast muretsema? Spetsialistid kinnitavad, et karvakadu ehk peenema nimega alopeetsia ükskõik milliselt kehaosalt ja mistahes põhjusel on sage probleem. Kas see ohustab ainult mehi või ka naisi? Miks mõned kiilanevad, aga teised mitte? Kas kiilanemisega peab leppima või saab sellele ka vastu astuda ning tohtritelt abi paluda, saab lugeda värskest 60+ veebruarinumbrist.

Tänane maailm on praeguste seenioride noorusajaga võrreldes individualistlikum. Lapsed on pandud maast madalast konkureerima, vanavanemaid vaevab üksildus. Tallinna Ülikooli Kasvatusteaduste Instituudi direktor Kristi Vinter tõdeb ajakirjas 60+, et lõhe vanavanemate ja lastelaste kogemusmaailma vahel on suurem kui kunagi varem. Aga inimlikku suhtlemist ja elukogemust ei asenda miski. Kuidas lapselapsega tugevamat sidet saada ja kuidas ta arvuti tagant välja meelitada, annavad ajakirjas 60+ nõu kasvatusteadlane, psühholoog ja vanavanemad.

Vanemaealine on enamasti kas jala või bussiga oma asjade ajaja. Vanemaealisi ja nende kandameid jälgides võib märgata, et nii mõnelgi on seljakott, et koormat kergem kanda oleks. Mõni neist on seljakoti sangad eest rätiga kokku sidunud, et need õlgadelt maha ei vajuks. Mõnel eakal on mitu suurt kompsu ja lisaks siis veel väike õlakott, mille rihm on pikaks tehtud, et saaks ikka risti üle õla panna. Samas on poes saada kotte, mis on juba nii kokku pandud, et kandjal kergem oleks. Millised need on ja kui rasket koormat eakas endale üldse selga tohib võtta, et endale liiga ei teeks, saab teada ajakirja 60+ veebruarinumbrist.

Kui hambad lagunevad, siis mida peaks vanemas eas inimene tegema, kas laskma hambaarstil need välja tõmmata ja panna proteesid või ravida hambaid nii kaua, kui see võimalik on, et säilitada oma hambaid, selgitavad hambaarstid. Veebruarikuu ajakirjast 60+ saab vastuse ka küsimusele, kas pensionär saab hambaravi puhul hinnasoodustust.

Seekord testis 60+ eri tootjate prügikotte. Valikusse võtsime kotid suurusega 30–35 liitrit ehk need kõige keskmisemad ja tavalisemad, mis käivad kodusesse prügikasti. Katsetusse jõudsid nii sellised kotid, mille ülaservas on sees spetsiaalne nöör seose tegemiseks, kui ka need, mille suu tuli sõlme siduda. Testides jälgisime, kui lihtne või keeruline on üht kotti suurest rullist lahti rebida. Samuti oli ülitähtis nüanss see, kui vastupidav on kott, kas see rebeneb koti täitudes katki või venib välja. Oluline on ju seegi, kas kott hoiab endas ka märja kraami. Hindasime prügikotte viie palli süsteemis. Milline neist võitis, on kirjas veebruarikuu ajakirjas 60+.

Stress on füüsiliste ja emotsionaalsete häirete kogum, millel on väga palju sümptomeid ning need võivad olla väga erinäolised. Millised need täpsemalt on, kuidas avalduvad ja millist abi stressiilmingute puhul saab apteegi käsimüügilettidelt, räägib värskes 60+ numbris Benu Pärnu Keskuse apteegi juhataja Margot Lehari.

60+ köögikülgedel viib kokaraamatute autor Sille Varblane meid poodi seenele. 60+ tutvustab kaupluses müügil olevaid seeni, nagu šampinjonid ja auserservikud, mida need seened endast kujutavad ja kuidas neid kasutada. Sille Varblane jagab ka retsepte.

Ajakirjast ei puudu ka kolumn, hüva nõu lehekülg, kus on kirjas, mida teha, et jõulutuled ei läheks puntrasse kokku ja kuidas endale ise õhuvärskendaja teha ja nagu alati, leiab lugeja ajakirjast ka suure ristsõna.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või see, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Aastal 2015 ilmub ajakiri 60+ igas kuus ehk 12 korda, senise 11 korra asemel. Tellimishind on praegu veel aastaks 17 eurot 12 numbri eest. Kuu kaupa tellides on kokkuhoid 7 eurot ja poest ostmisega võrreldes lausa 13 eurot.

Mõnusaid hetki ajakirja 60+ seltsis!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles