Probleem, millest kõva häälega ei räägita: Mida teha kui sinu lähedasel on uriinipidamatus?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi uriinipidamatust peetakse eelkõige naiste probleemiks, esineb seda ka meestel. Neil tekib pidamatus peaasjalikult eesnäärmehaiguste ja operatsioonide järel.
Kuigi uriinipidamatust peetakse eelkõige naiste probleemiks, esineb seda ka meestel. Neil tekib pidamatus peaasjalikult eesnäärmehaiguste ja operatsioonide järel. Foto: www.sxc.hu

Lähedase või pereliikme hooldamise vajadus võib tekkida üleöö, seda õnnetuse või ootamatu haigestumise tagajärjel. Sõltumata sellest, kas tegemist on eaka või noore hooldatavaga, on lahendamist vajavad küsimused samad.

Uriinipidamatus ehk inkontinentsus on diskreetne probleem, mis mõjutab vaimselt ja füüsiliselt nii hooldajat kui hooldatavat. Uriinipidamatuse all kannatab Eestis üle 100 000 igas vanuses inimese. Pidamatus ei ole eluohtlik, kuid vähendab märkimisväärselt inimese elukvaliteeti ja on hooldaja jaoks koormav.

Mittetulundusühing Inkotuba pakub raske pidamatuse korral erineva kuju, imavuse ja suurusega mähkmeid, mis tuleb valida vastavalt individuaalsetele vajadustele. Enamasti sobivad samad mähkmed nii naistele kui meestele. Õigesti valitud pidamatuse hooldusvahendid on lekkekindlad, mugavad kasutada, tagavad kuiva voodi ja abivahendite säästliku kasutamise. Lisaks senise elukvaliteedi säilitamisele tagab sobiva ja kvaliteetse mähkme valik selle, et hooldatava eluruumist kaob ebameeldiv uriinilõhn.

Kvaliteetse hoolduse tagamiseks soovitatakse mähet vahetada vähemalt iga 8 tunni tagant. Enamasti peaks ööpäevas piisama kolmest mähkmest. Siiski võib ette tulla olukordi, kui vahetada on vaja tihedamini. Individuaalne lähenemine hooldatavale on kõige alus. Sobiva mähkme leidmiseks tuleb proovida erineva imavusega mähkmeid, alustades väiksemast imavusest. Et tagada rahulik ööuni, peab öömähe olema alati suurema imavusega kui päevane. Öömähe on kauem all kui päevane ja seetõttu peab see ka rohkem uriini koguma.

Riik kompenseerib osaliselt puuetega inimestele, vanaduspensionäridele ja lastele alates 3. eluaastast kuni 60 pidamatustoodet kuus. Maakonna sotsiaalhoolekandeosakonnast on võimalik teada saada, millised tingimused ja võimalused antud piirkonnas on loodud.

Riikliku soodustuse saamiseks tuleks külastada pere- või eriarsti, kes kirjutab tõendi, et hooldatav vajab pidamatuse abivahendit. Tõendi alusel väljastab kohaliku omavalitsuse või maakonna sotsiaalhoolekande osakond (sotsiaaltöötaja) isikliku abivahendi kaardi.

Tõendi ja kaardiga tuleb soodustusega toodete saamiseks pöörduda hooldusvahendeid müüvasse abivahendifirmasse. Kui inimesel on määratud puue, on vaja esmakordsel külastusel kaasa võtta ka puuet kinnitava dokument.

Raske pidamatuse hooldusvahendeid saab osta abivahendifirmadest (Inkotuba, ITAK jt), lisaks pakub Inkotuba üle Eesti tasuta konsultatsiooni pidamatushoolduse kohta. Nii säilib hooldatava elukvaliteet ning väheneb hooldaja töökoormus. Suure imavusega mähkmed sobivad voodihaigele ja dementse või puudega inimesele nende kodusel hooldamisel. Voodi, (tugi)toolide ja diivani kaitseks ning protseduuride läbiviimiseks on olemas imavad aluslinad. Õrna ja vananeva naha hoolduseks on saada ka pesuvahendeid, niisutavaid kreeme ja kaitsekreeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles