Eakate hooldekodus elu keeb

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paide kesklinnas endises lasteaiahoones avatud eakate hoolduspansionaadi elanikud sisustavad oma päevi jalutuskäikude, lauamängude mängimise, televiisorivaatamise ja lehelugemisega.

Teisipäeviti tegutseb lauluring, kolmapäeviti saab võimelda. Kuus korra peetakse Paide hoolduspansionaadis sünnipäevapidusid, milles osalevad ka lapsed. Kuus korra käib majas ka kirikuõpetaja. Erinevaid mänge ja võistlusi korraldab tegevusjuhendaja.

Inimesed elavad enamasti kahekohalistest tubades, mõned ka üksinda. "On inimesi, kes vajavad üksiolemist ja neile me tuppa kaaslast ei pane. Teeme seda inimese heaolule mõeldes," selgitas Paide pansionaadi juhataja Helle Külljastinen. "Ülemise korruse elanikud on parema tervise juures ja alumisel korrusel elavad vähemliikuvamad ja voodihaiged inimesed."

Helle Külljastinen tunnistas, et suurem osa eakatest ongi reeglina harjunud üksinda elama ning lootis seega, et Paide pansionaadi tulevane laiendus toob neile juurde just üksiktubasid.

Paides vanaduspõlve veetvad eakad on oma uue koduga juhataja hinnangul enamasti juba harjunud. "Toon näite, kui sugulased viisid vanainimese jõuludeks enda juurde, kuid juba paari päeva pärast hakkas ta pansionaati tagasi tahtma. Meil on rahu ja vaikus, inimest ei sega  keegi, kui ta seda ei taha," selgitas ta.

Vanahärrasid elab Paide pansionaadis kuus. Suures osas on maja naiste päralt. Pansionaadi keskmine elanik on üle 80aastane vanaproua.

Paide hoolduspansionaat avati 2013. aasta augustis. Oma eluõhtut on Paidesse veetma tulnud inimesed kõikalt Eestist.

Vaata videot ja tee virtuaalne ringkäik Paide pansionaadis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles