Haigekassa mõtleb hambaravi hüvitamise eri võimalustele

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: Toomas Huik / Postimees

Haigekassa hüvitab praegu rasedatele, suurenenud hambaravivajadusega inimestele ja alla aastase lapse emadele aastas kokku 28,77 eurot. Vähemalt 63aastastele kindlustatud inimestele, vanadus- või töövõimetuspensionäridele on hambaravi hüvitis 19,18 eurot aastas. Lisaks hüvitatakse hambaproteesimist 255,65 eurot kolme aasta jooksul töövõimetus- ja vanaduspensionäridele ning üle 63aastastele kindlustatud inimestele. Alla 19aastastele lastele on hambaravi tasuta.

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross ütles BNSile, et täiskasvanutele suunatud rahalise hambaravihüvitise asemel on kaalumisel ka võimalus rakendada mitterahalist hüvitist, kuid eelistus kummagi suhtes ei pruugi selguda enne esimese poolaasta lõppu.

„Ükskõik, millise rahalise hüvitise me paneme, võib sellel olla mõju hindadele ehk siis lihtlabaselt öeldes: võib-olla hinnad tõusevad seetõttu. Selles mõttes võiks alternatiivina kaaluda seda, et meil on lepingupartnerid, meil on kokkulepitud hinnad. Kes tahab, ootab järjekorras, kes tahab, teeb oma raha eest,“ ütles Ross ja lisas, et Haigekassa oleks hambaravimahtude suurtellijana tugevamas positsioonis kui iga inimene eraldi võetuna.

Ross on varem öelnud, et sõltumata sellest, kas kasutada rahalist või mitterahalist meetodit, toob see haigekassa eelarvele täiendava, 15–20 miljoni eurose lisakulu, mida tuleb arvestada järgmise aasta eelarve planeerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles