Eelmisel aastal suri maailmas tuberkuloosi 1,5 miljonit inimest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloosihaige kopsud.
Tuberkuloosihaige kopsud. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kolmapäeval ilmunud raporti kohaselt nõudis tuberkuloos maailmas eelmisel aastal 1,5 miljonit inimelu.

Kuigi ohvrite arv on viimase 20 aastaga langenud pea kaks korda, muutuvad üha suuremaks probleemiks antibiootikumresistentsed tüved, vahendab rahvusringhäälingu teadusportaal WHO raportit.

Raporti kohaselt haigestus eelmisel aastal tuberkuloosi maailmas umbes üheksa miljonit inimest. Kuigi suremus on langenud viimastel aastatel aastas keskmiselt 1,5 protsenti ja võrreldes 1990. aastaga 45 protsenti, on tegu endiselt ühe maailma kõige surmavama nakkushaigusega pärast HIV/AIDSi. Raportis märgitakse lisaks, et HIviiruse kandjad nakatuvad tuberkuloosi oma nõrgema immuunsüsteemi tõttu ka keskmisest sagedamini.

Aastas jääb umbes kolm miljonit nakatunut riikide tervishoiusüsteemidele märkamatuks või neid ei registreerita ametlikes andmebaasides. Kuna enamikel juhtudel on võimalik haigust antibiootikumidega tõrjuda, taandub surmajuhtumite hulk suuresti rahanappusele. WHO hinnangul jääb aastas puudu umbes 1,5 miljardit eurot. Tänapäeval eraldatakse tuberkuloosi vastaseks võitluseks üle kogu maailma umbes 4,8 miljardit eurot.

Samal ajal on üha tõsisemaks probleemiks muutumas antibiootikumide suhtes resistentsuse omandanud tuberkuloosi tüved. Kokkuvõtlikult polnud standardravi tõhus igal 20ndal juhul, 3,5 protsenti uutest nakatunutest kandsid mitmete antibiootikumide suhtes resistentset tuberkuloosi tüve. Kuigi näitaja ei pruugi kõrgena tunduda, on probleem riigiti märksa teravam, eriti endise Nõukogude Liidu aladel. Näiteks Leedus saab iga neljandat nakatunut ravida vaid kõige uuemate tuberkuloosiravimitega, Kasahstanis ja Lätis aga umbes iga viiendat.

WHO märgib, et epideemiat on võimalik haiguse kiire diagnoosimise ja raviga edukalt tõrjuda ja toob näiteks Läti ja Eesti edusammud.

Tutvu raportiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles