Kalender, mis ei lähe vanaks

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender.
Kalender. Foto: Tea Raidsalu

Kui vahetub aastanumber, saab seinale riputada uue ajaplaneerija. Mõni annab üksikasjalikku nõu tähemärkide kohta, teine õpetab aednikku õigel ajal tegutsema ning kolmas teavitab nimepäevalistest. Kui aga kogu kribu-krabu kõrvale jätta ning kõige tähtsam on teada, mitmes päev mis kuust meil käsil on, võib lihtsa ajamõõtja endale ise valmis meisterdada.

Selleks on vaja parajalt pikka riba tugevat pappi. Vajadusel võib kaks riba kokku kleepida, et tulemus püsivam saaks. Kaunistamisel võta appi kõikvõimalikud materjalid (värvilised paberid, riidetükid, värvipliiatsid jne) ning lase fantaasia lendama!

Seejärel võta papiriba püstiselt enda ette ning ühele servale kirjuta üksteise alla kuude nimed. Kaval on võtta ette vana kalender ning kuude nimed sealt välja lõigata ja uue peale kleepida. Teisele servale märgi ülevalt alla numbrid ühest kuni kolmekümne üheni.

Viimaks tee üles ja alla serva neli paralleelset auku – üks augupaar kuude nimede juurde ning teine numbrite lähedusse. Ülemisest august suska läbi pael, nöör või kumm ning vea see mööda kalendrit alla ja torka sealtki august läbi. Seose otsad sõlmi omavahel kalendri tagapoolel kokku. Nööride peale aja nupp, nööp või muu, millest saab järjehoidja, millest üks näitab käsil olevat kuud ja teine daatumit. Ole siis valvas igal hommikul ja kuu vahetudes nupukesi edasi togima, nii ei lähe sassi, kas täna on 60+ ilmumispäev või mitte.

Idee! Kes on osav puutöömees, võib kalendri „keha” teha puidust, sellele nimed ja numbrid kas peale põletada või siis graveerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles