Silmahaigusi saab kontrolli all hoida

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla silmaosakonna vanemarst Anneli Kahusk (tagaplaanil) teeb koos operatsiooniassistendiga silmalõikust.
Pärnu haigla silmaosakonna vanemarst Anneli Kahusk (tagaplaanil) teeb koos operatsiooniassistendiga silmalõikust. Foto: Erakogu

Vaheldumisi Tallinnas erakliinikus Silma­laser, Pärnu haiglas ning Soomes patsiente vastu võttev silmaarst Elo Alas paneb südamele, et kui saate silma­trauma või nägemisega äkitselt midagi halba juhtub, siis ei tasu oodata, millal see ise üle läheb. „Igas keskuses, kus on silmaarsti vastuvõtt, on pakkuda erakorralisi aegu silmaarsti konsultatsioonile,” ütleb ta.

Teadmiseks, et Pärnu haiglas ega erakliinikutes ei ole silmaarst ööpäevases valves. Traumade ja äkiliste nägemishäiretega on õhtusel ajal ja nädalavahetusel võimalik pöörduda Tallinnasse Ida-Tallinna keskhaigla silmakliinikusse.

Samuti pole mõtet silmaarsti poole pöörduda näiteks prilliprobleemiga või silmade kuivusest tingitud kaebustega, sest viimati nimetatud häda saab kergesti leevendada apteegi käsimüügist ostetud silmatilkadega. Prillikontrolli silmaarst ei tee, selleks tuleb läbi astuda optikaäri optometristi juurest. Optometrist tegeleb inimesega keskmiselt pool tundi ja kuna optometristil on ka järjekord, on kindlam aeg eelnevalt kinni panna. Pole liiast lisada, et silmaarsti juurde pääseb Eestis ilma perearsti saatekirjata. Laste prillid, eriti esmased prillid lastele ja laste nägemiskontroll on siiski silmaarsti tööpõld.

Mõned on ohutud silmahädad

Eaga suurenevad haigusriskid, sealhulgas silmahaiguste omad. Üle 60aastaste eagrupis on silmadega rohkem muret, ent silmaarst Elo Alas rõhutab, et kõik silmakaebused ei ole tingimata haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles