Kui palju tabletis tegelikult vitamiine on?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tablett ja sidrun.
Tablett ja sidrun. Foto: Elmo Riig, Peeter Kümmel / Sakala

Tartu Ülikooli proviisoriõppe tudeng Maarja Vokk uuris toidulisandeid, täpsemalt vitamiinipreparaate, et saada teada, kui palju neis tegelikult vitamiine on.

Selgus, et enamasti on vitamiinide kontsentratsioon toidulisandites kõrgem kui pakendil märgitud oli, vahendab rahvusringhäälingu teadusportaal. Lisaks uuris Vokk, kuidas erinevad säilitamistingimused mõjutavad vitamiinide säilimist preparaatides. Tuli välja, et vitamiinid säilisid kümne kuu jooksul üsna hästi nii avatult külmkapis kui ka toatemperatuuril, kui purki polnud varem avatud.

Tegu oli mitmes mõttes innovaatilise uurimistööga, sest kuna instituudis ei ole selle teemaga varem tegeletud, tuli ka metoodika selleks välja töötada, selgitas Vokk. Metoodika väljatöötamine oli töö peamine eesmärk.

Töö kõrget taset tõstis esile ka Maarja Vokki juhendanud Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi juhataja kohusetäitja Ain Raal. „Hindan seda tööd kõrgelt. Tegu on ühelt poolt väga iseseisva ja teiselt poolt innovaatilise tööga. Teema on oluline, sest kapillaarelektroforees sobib hästi erinevate vitamiinide üheaegseks analüüsiks preparaatides,“ ütles Raal.

Uuringu kõrget taset tunnustas ka Eesti Akadeemiline Farmaatsia Selts (EAFS) ja ravimifirma Gedeon Richter Eesti, mis panid välja stipendiumi farmatseutilise tehnoloogia erialal kaitstud õppeaasta parima uurimistöö autorile. 1000-eurose stipendiumi pälviski Maarja Vokk innovaatilise töö eest „Vitamiinide analüüsimisest kapillaarelektroforeesil“.

Gedeon Richter Eesti filiaali juhataja István Bán kinnitas, et Maarja Voki uurimistöö teema on väga aktuaalne, tulemused on igapäevaelus rakendatavad ja on tunda iseseisvat lähenemist, oskust ning soovi lahendada raskeid ülesandeid.

„Tahan julgustada kõiki üliõpilasi farmatseutilise tehnoloogiaga tegelemisel. Ravimitootmises on ajutöö ja inimkapital kõige tähtsamad ja kunagi ei ole hilja mõelda suurelt,“ ütles ravimifirma Eesti filiaali juht ning lubas, et stipendium pannakse välja ka tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles