Saunas vihtled haiguse välja ja hingad tervise sisse

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun.
Saun. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saunas saab aja maha võtta ja nautida ­kvaliteetaega, mida ­olenemata vanusest iga ­inimene aina enam vajab. Saunapäev on kui pidupäev, mis ­võimaldab jätta kõik ­toimingud ja minna ­leiliruumi ihule kosutust saama. ­Teistega ­suheldes on hingelgi ­kergem.

Muidugi on saun peale tervise tugevdamise üha olulisem haiguste ennetamisel ja taastus­ravis. Samas tuleb saunas käies õigetest reeglitest kinni pidada.

Ujula saun on parem kui kodus

Reede pärastlõunal koguneb Türi ujulasse palju pensionäre. Nad tulevad üksi, paarikaupa ja autodega kaugemaltki. Mõnel on oma viht kaasas, sest kõik tahavad pärast pensionäride vesiaeroobikat sauna minna.

Umbes kolme kilomeetri tagant Taikse külast Türile igareedesele saunapäevale sõidavad ka Eha ja Ilmar Ammer. Nad tunnistavad, et on Türi ujula saunast lausa sõltuvuses. Kui mõni reede jääb vahele, oodatakse järgmist kohe väga. Lisaks selleks ajaks tehtud heale saunapileti hinnale viib Eha Ammeri Türi ujula sauna just sinna kogunev seltskond. „Võib ju ka laupäeval ihu puhtaks pesta, aga see pole see. Reedeti koguneva rahvaga on meil juba oma jutud,” sõnab naine. Abikaasa Ilmar on sama meelt.

Kui Ammerid kiirustavad pärast saunaskäiku koju, siis punt naisi ei lahku saunast kunagi ilma tassi kohvi ja šokolaadi­ampsuta. Laua äärde kogunevad Türi naised Eha ja Ene ning Kärust sauna tulnud Kärt ja Kaja. Nende sõprus sai alguse just saunalavalt. Selgub, et kümne aasta jooksul on neil saunapäev vaid mõni üksik kord vahele jäänud.

Kohale meelitavad ikka hea saun, sõbrad ja teenindus. Nagu i-le paneb täpi Türi ujulas pakutav kohv, milleta kohe kuidagi ei saa ära minna. „Kuhu meil kiiretki, saunaskäik on aeg, mida ootame ja kuhu tahame minna,” teatab Kärt.

Selgub, et kõigil naistel on koduski saun. Miks siis mujal on vaja saunatada?

„Pärast Türi saunapäeva oleme kui uuesti sündinud, teeme Merle Vantsi juhendamisel vesiaeroobikat, käime leili võtmas ja sööme šokolaadi,” lisab Eha. Ene täiendab, et nii ei tule haigusedki kallale, keegi võtab ikka ka mõne sauna-aroomi kaasa. „Haiguse vihtled välja ja tervise hingad sisse,” naljatleb ta. Üksmeelselt kõlab, et saunapäev on kui pidupäev, mil jäetakse kõik muud kodused toimingud sinnapaika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles