Saunahullud seeniorid ja lapselapsi kuuse alla ootavad vanavanemad

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja 60+ detsembrikuu number.
Ajakirja 60+ detsembrikuu number. Foto: Repro

Saunas saab aja maha võtta ja nautida kvaliteetaega, mida olenemata vanusest iga inimene aina enam vajab. Saunapäev on kui pidupäev, mis võimaldab jätta kõik toimingud ja minna leiliruumi ihule kosutust saama. Muidugi on saun peale tervise tugevdamise üha olulisem haiguste ennetamisel ja taastusravis. Samas tuleb saunas käies õigetest reeglitest kinni pidada. 60+ värske number kirjutab, millega peaks arvestama 60+ „saunahull“, millises vanuses ja milliste haiguste korral on saun vastunäidustatud ja kui kõrge võib vanemas eas saunalise leilitemperatuur olla ning kui kaua ta tohib leilitada.

Kui aastakümneid tagasi teenis poisike oma esimese palga, siis suure tõenäosusega ostis ta endale käekella. Tänapäeval ostetakse arvatavasti nutitelefon. Värskes ajakirjanumbris tuleb juttu sellest, kas meeste käekell kui tarbeese on jäänud möödanikku või on see muutunud ehteasjaks. Miks on mehele käekell oluline ja kui käele kell osta, siis millele tuleks tähelepanu pöörata, millised varuosad millistel kelladel on kallid, räägivad ajakirjas 60+ kellakandjad ja pika tööstaažiga kellasepad.

Kui arvestada Eestist lahkunute arvu, võib jõulude eel ja ajal üksi nukrutsevaid vanavanemaid olla kümneid tuhandeid. Kuidas lastelaste arengust osa saada, kui nad elavad välismaal? Näiteks Austraalias, kuhu ka kõige rikkamad inimesed tihti reisi ette ei võta. Kui lapselapsi on rohkem, mõni veel päris pisike, võib juhtuda, et laste pere külaskäiku tuleb mitu aastat oodata. Oleme jõudnud piirideta maailma, millest me ise omal ajal unistadagi ei osanud. Kuidas selles elades vanavanemate rolli täita ja lastelastele toeks olla, jagab ajakirja 60+ värskes numbris nõuandeid psühholoog Riina Luik.

Esimeste liikumisraskuste ilmnedes ei pea eakas kindlasti koduseinte vahele jääma või hakkama hooldekodusse minemise peale mõtlema. Pärast operatsiooni või muulgi põhjusel saab liikumist abivahenditega oluliselt kergendada. Rulaator on lihtne abivahend, mis pakub kõndimisel tuge. Milliseid erinevaid kõnniraame on, mis milleks kõige parem on ja kas see on kasulik endale osta või tasub hoopis rentida, selgitavad ajakirjas 60+ erinevad taastusravis abiks olevad spetsialistid.

Värskes ajakirjanumbris kirjutame uuest liikluskindlustuse seadusest, mis ja kui palju muutus. Kõige olulisemad muutused toob seenioridele välja Liikluskindlustuse Fondi juht Mart Jesse.

Paljud noored ja vanemad inimesed küsivad apteegileti ees probiootikumi. Kes või mis selle keerulise nimega tabletis on, milliste terviseprobleemide vastu need aitavad ja kas neid tuleb tarvitada kuurina või pidevalt, kirjutab 60+ detsembrinumbris proviisor Maija Tressum.

Apteegileti taga seisvale proviisorile kurdetakse sageli ka uinumisraskusi või et öösel läheb tihti uni ära. Uneprobleemide küüsis vaevlevad eri vanuses inimesed. Proviisor Virge Sokk annab nõu, mida teha, kui oled unega kimpus.

Valmistume jõuludeks ehk aasta kõige enam oodatud pühadeks, püüame muuta kaunimaks nii enda ümbruse kui ka oma sisemuse. Samas tahame seda ilu ka teistega jagada. 60+ köögikülgedel aitab kokaraamatute autor Sille Varblane jõulumeeleolu luua. Ta kirjutab erinevatest kaunistustest, lauakatmisest, küsib, kas tuppa tuua kuusk või oksad ja annab oma valiku, mida jõuludeks süüa valmistada. Kirjas on rida huvitavaid retsepte, mille hulgas on ka näiteks piparkoogitort, Sille Varblase enda leiutis ja suur lemmik.

Ajakirjast ei puudu ka kolumn ja hüva nõu lehekülg, kus on kirjas, kuidas olemasolevast ise kingikotti meisterdada, ja nagu alati – suur ristsõna.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 € suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Uuel aastal ilmub ajakiri 60+ nüüd igas kuus ehk 12 korda senise 11 korra asemel. Tellimishind on praegu veel aastaks 17 eurot 12 numbri eest. Kuu kaupa tellides on kokkuhoid 7 eurot ja poest ostmisega võrreldes lausa 13 eurot.

Mõnusaid hetki ajakirja 60+ seltsis!

Telli ajakiri SIIT.

Varasemate ajakirja numbritega saad tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles