Pensionär on öövalves

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine kuu.
Öine kuu. Foto: Erakogu

Mööda on ­saanud aeg, kui pensioniiga tähendas ­automaatselt tööst ilma ­jäämist. ­Vastupidi – mõne jaoks tähendab ­pensionile ­jäämine uue ameti algust. Öise ameti algust.

November on aasta kõige pimedam kuu, mil tekib tunne, et tahaks talveunne vajuda. Ometi on Eestis suur hulk eakaid, kes käivad öösiti tööl. Sõltumata sellest, kas väljas on aprill või november.

Statistikaameti andmeil on Eesti vanemaealiste seas öösiti töötajaid pisut rohkem kui Euroopa Liidus keskmiselt. Harjumaal elav Milvi kuulub selle 11 protsendi hulka, kes pensionieas öösiti tööl käib. Juba kolmas aasta järjest. Varem töötas Milvi päevasel ajal tsehhis.

Praegu on Milvi valvur. Tal on nädalas kaks öist ja kaks päevast vahetust. Kõik töövahetused kestavad 12 tundi. Järgneb kuus vaba päeva. „Nende kuue päeva jooksul saan end täiesti välja puhata,” kinnitab ta.

Teinekord magab Milvi ka pärast öise vahetuse lõppu, aga mitte alati. Ta tunnistab, et pimedatel sügis- ja talvekuudel on öine ärkvelolek raskem ning taastumine võtab rohkem aega. Suvel on jälle lihtsam. Aga öösiti on Milvi ka nooremana tööd teinud. „Siis, laste ja majapidamise kõrvalt, oli see palju raskem. Praegu saan magada nii palju, kui tahan,” on ta kindel.

Milvi hindabki öiste vahetuste juures võimalust teha päeval midagi muud. Käia metsas – kas siis seenel või niisama laste ja lastelastega värsket õhku ja liikumist nautimas. Ka olevat öösel lihtsamgi valves olla kui päeval, mil tsehhis palju sebimist. „Pärast päevast vahetust olen sageli väsinum kui hommikul öisest vahetusest tulles.”

Kui tervis ja enesetunne lubab, ei näe Qvalitase perearst Toomas Põld ühtki põhjust, mis takistab eakal inimesel öösel tööl käia. „Kui neil und pole, siis miks ei võiks nad tööl käia?” küsib ta naljatledes. Tõsinedes sõnab arst siiski, et eakamad on igasugustele biorütmidele tundlikumad, paljudel on ka mõni krooniline haigus, mistõttu peaksid nad olema ettevaatlikumad.

KES ON ÖÖTÖÖTAJA?

Öötöötaja on töötaja, kes töötab ööajal: vähemalt kolm tundi oma igapäevasest tööajast või vähemalt kolmandiku oma iga-aastasest tööajast.

Allikas: www.tooelu.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles