Juhtkiri: Eakad seiklevad veebis

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Rohtla
Eve Rohtla Foto: Elmo Riig / Sakala

Kas teate, et ka ajakiri 60+ on internetti jõudnud? Niipea, kui juttu tuleb internetist ja selles peituvatest võimalustest, meenub mulle aastaid tagasi kuuldud lause. Just oli lõppenud tuline jalgpallimatš ja kaotanud meeskonna tulihingeline ning vihane pooldaja ütles staadioniväravast väljudes: „Kuramus küll, hing on nii täis, et lähen koju ja kirjutan kohe paar internetikommentaari!”

No las ta kirjutab, peaasi et lastele, naisele ja kassile liiga ei tee, mõtlesin mina. Aga vabas e-ühiskonnas juba kees ja kobrutas. Ühed pidasid anonüümseid netikommentaare pühaks arvamusõiguseks, teised astusid juriidilisi samme, sest olid interneti kaudu laimata ja solvata saanud. Nüüd teevad portaalipidajad kõik, et portaalides seiklejad viisakad ja väärikad oleksid.

Mida me teame Eesti 50aastaste ja vanemate inimeste kohta? Nende seas on iga kahe mehe kohta kolm naist ja pooled selles vanuses inimestest on üksi. Harvem räägitakse, et tänapäeva 60aastased on oma nooruslikkuselt pigem 50ndates. Oleme seda ehk isegi märganud. Ka 70aastased ja vanemad näevad välja palju nooremad kui nende endi vanaemad-vanaisad omal ajal.

Aktiivsemad ja hingelt noored seeniorid on juba innukad internetikasutajad. Seda tunnistavad ka ajakirja 60+ saabunud kirjad. Oktoobrinumbri järel jõudis toimetusse näiteks 338 tänulikku kirja. Ümbrikus saabus neist 85, e-kirjana 261. Öelge veel, et vanem inimene arvutit pelgab.

Meie lugejadki on kirjutanud, et kasutavad internetti küll, aga ainult ajalehtede lugemiseks, muud nad veel teha ei oska ega julge. Paljudel paraku arvutit pole või on see katki läinud, aga uue ostmiseks või vana parandamiseks ei jätku raha või on arvuti muul moel kättesaamatu.

Need, kes arvuti ja internetiga sõbrunenud, on justkui uue hingamise leidnud. Mõistnud, et arvuti säästab raha, toob terve maailma kätte ja peletab üksindust.

Jah, ka 60+ on ennast internetti sisse seadnud. Veebiaadressilt www.60pluss.ee muidugi kõike lugeda ei saa, mida me paberajakirja oleme toimetanud. Selles suhtes on tellijal endiselt palju eeliseid. Aga meie veebiväravast sisse minnes leiate sealt palju muud, mida me paberisse ei raiu. Näiteks videolugusid vahvatest elukogenud inimestest, spetsialistide nõuandeid ja uudiseid, mis võiksid 60+ vanuses huvi pakkuda. Mis 60+ veebivärava taga veel peitub, saate uurida tänase ajakirja infograafiliselt kujundatud leheküljelt.

Üks on kindel: internetivõimalused hoiavad hinge ja vaimu noorena. Uudishimu on üks inimese tugevamaid instinkte. See ei luba vanaks saada. Seni, kuni maailmaasjade vastu huvi tunneme, oleme elus ja ärksad.

Internetijulgust ja kohtumiseni 60pluss veebivärava taga!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles