Seeniorid, öötöö, ülekaal ja internetiseiklused

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja 60+ novembrikuu number.
Ajakirja 60+ novembrikuu number. Foto: Repro

November on aasta kõige pimedam kuu, mil tekib tunne, et tahaks talveunne vajuda. Ometi on Eestis suur hulk eakaid, kes käivad öösiti tööl. Sõltumata sellest, kas väljas on aprill või november. Harjumaal elav Milvi kuulub selle 11 protsendi eestlaste hulka, kes pensionieas öösiti tööl käib. Ja nii juba kolmas aasta järjest. Milvi on valvur. Kõik töövahetused kestavad 12 tundi. Neljale vahetusele järgneb kuus vaba päeva. 60+ värske number kirjutab, kuidas mõjub eakale öösel töötamine ja millised terviseriskid on seetõttu suuremad, milline töö üldse pensinärile sobib ja kui meelsasti tööandjad vanaemasid-vanaisasid tööle võtavad.

Üha enam inimesi pole oma kehakaaluga rahul. Kaal on ka 50aastaste ja vanemate inimeste suur probleem. Värskes 60+ numbris räägib oma loo 75aastane valgalanna Helju Keskpalu. Kui Helju kehakaal oli tõusnud üle 80 kilogrammi, otsustas ta, et midagi peab muutuma. Juttu tuleb sellest, kuidas Helju esimese aastaga kakskümmend kilo alla võttis ja oma füüsise normi sai. Inimeste seas on levinud arvamus, et ülekaaluline inimene on lihtsalt laisk ja armastab toitu sisse ahmida ning liialdab magusaga. Toome ära ka levinumad haigused, millega kaalutõus paratamatult kaasneb.

Ajakirja terviseosas pühendume meeste tervisele. Palju on räägitud mehi kimbutavast saatuslikust eesnäärmekasvajast. Lääne-Tallinna Keskhaigla vanemarst-uroloog Gennadi Timberg võtab luubi alla palju suuremat osa mehi puudutava eesnäärmepõletiku. Ta toob välja, et ka see põletik võib avalduda väga erineval moel ja tunnistab, et prostatiit on väga sagedane ja vargsi mehele ligi hiiliv haigus, mis tekitab segadust ja mõistmatust nii patsientide kui arstide seas. Ja et mehe probleem võib ilmneda hoopis naise kaudu. Mehed jõuavad enamasti uroloogi vastuvõtule arvates, et neil on healoomuline eesnäärme suurenemine. Arsti sõnul võib selle taga olla hoopis põletik, mis on tekitanud paistetuse. Värskes ajakirja 60+ numbris räägib uroloog ka sellest, et mehe vanus paisutab paratamatult eesnääret ja sellest ei pääse enamasti ükski mees.

Toitumisteadlane Mai Maser kirjutab 60+ novembrinumbris kaupluselette täitvatest erinevatest toiduõlidest. Mis on rafineeritud ja rafineerimata toiduõli, milline õli sobib salatisse ja millise võime näiteks pannile panna, et toitu praadida? Mis see neitsiõli on? Mõne õli saab osta odavamalt, mõned on väga kallid. Miks nende hinnavahe nii suur on? Kui palju või vähe me võime üldse õli igapäevaselt tarvitada? Paljud arvavad, et õli ei tohiks tarbida, sest see kasvatab kehakaalu ja teeb paksuks. Kas see arvamus vastab tõele? Juttu tuleb ka paljudest veel tundmatutest õlidest nagu kõrvitsaseemneõli, kookosõli, linaseemneõli, viinamarjaseemneõli, kanepiseemneõli, Kreeka pähkli õli ja Siberi seedermänniseemne õli.

60+ köögikülgedel tutvustab kokaraamatute autor Sille Varblane maksa kasulikkust toidulaual. Mis vahe on seamaksal ja loomamaksal, kumba neist eelistada ja kuidas maksa köögis kasutada. Loomulikult on kirjas ka hulk huvitavaid retsepte.

Kas te teate, et ajakiri 60+ on internetti jõudnud? Aktiivsemad ja hingelt noored seeniorid seiklevad juba ammu veebiavarustes. Seda tunnistavad ka ajakirja 60+ saabunud kirjad. Oktoobrinumbri järel jõudis toimetusse näiteks 338 tänulikku kirja. Ümbrikus saabus neist 85, elektronkirjaga 261. Mis on 60+ veebivärava taga peidus, saate uurida värske 60+ novembrinumbri infograafiliselt kujundatud leheküljelt.

Ajakirjast ei puudu ka hüva nõu lehekülg, kus on kirjas, kuidas vana küpsisekarp saab majapidamises paraktilised ülesanded, paberil on ka apteekri nõuanded vastu talve immuunsussüsteemi tugevdamiseks ja nagu alati ka suur ristsõna.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või need, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Uus aasta toob kaasa ajakirja 60+ tellijale ka väikesi muudatusi. Oluline on teada, et uuel aastal ilmub ajakiri nüüd igas kuus ehk 12 korda, senise 11 korra asemel. Tellimishind üheks kuuks on jätkuvalt 2 eurot, aastase tellimuse saab soodushinnaga, mis nüüd on 17 eurot 12 numbri eest. Kuu kaupa tellides on kokkuhoid 7 eurot ja poest ostmisega võrreldes lausa 13 eurot.

November on kahtlemata väga õige aeg ajakirja 60+ tellida, sest novembris aastaks tellides anname tasuta kaasa ka ajakirja esimese terviseraamatu „Südameasi”. Tellimisega tasub kärme olla, sest raamatu saavad esimesed 500 tellijat.

Mõnusaid hetki ajakirja 60+ seltsis!

Telli ajakiri SIIT.

Varasemate ajakirja numbritega saad tutvuda SIIN.

Raamatu tutvustust loe SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles