Pühapäeval on isadepäev

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isadepäev.
Isadepäev. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Isadepäev on kõigi isade ja perede ühine tähtpäev, millega süvendada isa ja lapse omavahelisi suhteid ning tähtsustada isa rolli. See on püha, kui avaldatakse tänu nii isadele kui vanaisadele, sest ka vanaisa on kas sinu isa või ema isa.

Meil hakati isadepäeva tähistama 1988. aastal. Põhjamaade eeskujul on Eestiski isadepäev novembrikuu teisel pühapäeval ehk tegemist on liikuva pühaga. Sarnaselt emadepäevale on isadepäeva traditsioon saanud alguse eelmise sajandi algul USAst ja Eestisse jõudnud Soome eeskujul.

Kuidas oma isa või vanaisa tänada?

Kindlasti helista talle. Olgu see siis sinu lihane isa, vanaisa või kasuisa. Või meenuta teda kalmistul käies küünla süütamisega.

Räägi oma isa või vanaisaga. Isegi, kui sa seda siiani teinud pole.

Valmista isale ja vanaisale tema lemmikrooga. Kui sa ei tea, mis talle eriti meeltmööda on, siis küsi ema või vanaema käest.

Isad ja vanaisad ei pruugi oma emotsioone välja näidata, aga kindlasti ta rõõmustab, et talle aega ja tähelepanu pühendad.

Magusaarmastajad mehed rõõmustavad kindlasti ka tordi üle.

Ametlikult on isadepäeva lilled punane ja valge roos. Valget värvi lilled on mõeldud lahkunule ja punast värvi lilled elavale isale.

Kes isadepäeva traditsiooni algatas?

Isadepäeva tähistati esmakordselt 1910. aastal Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis Spokane'i linnas. Ametlikult kuulutati see päev Ameerikas riiklikuks pühaks 1966. aastal president Lyndon Johnsoni valitsemise ajal.

Traditsiooni algatas naine, kelle sõjaveteranist isa oli pärast abikaasa surma üksinda kuus last üles kasvatanud. Ameerika Ühendriikides on isadepäev juunikuu kolmandal pühapäeval.

Nõukogude Liitu kuulumise ajal üritati isade austamist ühendada armee aastapäeva ehk 23. veebruariga, millega toodi esile isade kui sõjameeste olulisus. Eesti isadepäev novembri teisel pühapäeval satub lähestikku mardipäeva ja kunagiste oktoobripühadega. Juba hakkab isadepäev ka perepühaks saama, kuigi seni on see olnud pigem koolide, õppeasutuste, sõjaväeosade, sõjakoolide ja muude selletaoliste organisatsioonide tähistatav tähtpäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles