Perearst Külvi Peterson: täisteratoode mõjub tervisele hästi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Külvi Peterson.
Perearst Külvi Peterson. Foto: Laura Oks / Postimees

Perearst Külvi Peterson väitis Eesti esimesel Täisterakonverentsil, et täisteratoodetes leiduvad kiudained mitte üksnes ei väldi kõhukinnisust, vaid võivad ära hoida ka paljusid teisi haigusi, ka soolevähki.

„Täisteratoodete tarbimine on väga oluline selleks, et enneda ülekaalu, diabeeti ja südamehaigusi,” selgitas ta.

Pika staažiga perearst Külvi Peterson tõi konverentsil välja peamised täisteratoodetega seotud tervisekasud ning sõnas, et täisteratoodetes leiduvad kiudained mitte üksnes ei väldi kõhukinnisust, vaid võivad ära hoida ka jämesoole seina väljasopistusi, hemorroide, soolepolüüpe ja soolevähki.

„Täisteratoodetega saab aidata ärritatud soolesündrooni puhul, meeleoluhäirete ja kroonilise väsimuse korral,” loendas dr Peterson täisteratoote plusse. Ta lisas, et oleks igati mõistlik lisada mõiste „täisteratoode ja kiudained” riikliku strateegia osaks.

Perearst lükkas ümber arvamuse, nagu oleks täisteratoode paljudele gluteenitalumatuse põhjustaja. „Olen oma 27aastase praktika jooksul meditsiiniliselt gluteenitalumatust diagnoosinud vaid kolmel juhul: ühel väikelapsel ja kahel naisel,” ütles Peterson. Tema arvates meeldib inimestele endale paljude väikeste hädade puhul ise diagnoosi panna. See ei leia aga meditsiinilist kinnitust.

Dr Külvi Peterson väitis, et leiva tähtsaim ülesanne on anda väärtuslikke süsivesikuid, valke ja kiudaineid. „Täiskasvanud inimene vajab päevas 20–35 grammi kiudaineid ning praktiliselt annab selle koguse 200 grammi täisteraleiba,” ütles perearst. Ta lisas, et täisteratoodete tarbimine on väga oluline, et ennetada ka ülekaalu, diabeeti ja südamehaigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles