Seeniorid, alkohol ja jalgpall – mis neid seob?

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja 60+ esikaas.
Ajakirja 60+ esikaas. Foto: 60+

Vaata ajakirja tutvustust SIIT.

Mõnelgi vanaemal-vanaisal on piirituses taimeleotis ikka sahvrisse või köögikappi tallele pandud. Kas väike kange naps tervendab ja leevendab valusid või on kappi peidetud klõmakas seeniori puhul hoopis ohtlik? Värskes ajakirjas 60+ nendib psühhiaater Sergei Tiganik, et alkoholitarbimine on justkui jalgpalli mängimine – teatud eas ei tohi enam endist viisi jätkata. Kui jalgpalluril oleks mõistlik vanemas eas näiteks golfile üle minna, siis aastate lisandudes tuleb ka neil, kes on eelneva elu jooksul kangema kraamiga patustanud või tervisele ohtliku sõltuvuse küüsi alles hiljem sattunud, hoogu maha võtta. Mõõdukas koguses pitsitäie üksinda võtmine ei tähenda alkoholismi, arvab psühhiaater. Aga seda muidugi juhul, kui sellest ei saa igapäevast tegevust. Värskes ajakirjas 60+ toob psühhiaater ära kõik ohumärgid, millele võiks ja tuleks tähelepanu pöörata.

Kuigi enamasti me surmast rääkida ei taha, kipub see mõte vanemaealisi aeg-ajalt kimbutama. Selles pole midagi enneolematut ega häbiväärset. Vanad eestlased andsid oma noorematele järglastele ikka varakult teada, kelle kõrvale nad maetud tahaks saada ja mida kirstu selga peaks panema. Pole uudis ka see, et paljudel seenioridel on niinimetatud kirsturaha kõrvale pandud. Kelle kätte see oma sugulastestest anda, keda usaldada? Kuidas vältida tülisid ja kahtlustusi ja korraldada ise juba oma eluajal nii, et võiks rahus minna? Maailmakuulus füüsik Albert Einstein on öelnud: „Lõppude lõpuks surra pole samuti halb.“ Eriti, kui tead, et matustel tantsivad kõik sinu pilli järgi. Kas enne oma surma matuste korraldamine on ka Eestis võimalik ja kuidas seda teha, saate lugeda värskest ajakirjast 60+.

Nohu, hingamisraskuse, aevastushoogude, silmapõletiku ja nahalööbega puutuvad elu jooksul paljud kokku. Üha enamatele inimestele tähendavad need sümptomid üht – allergiat. Kas on võimalik, et kui mul lapsena ja hilisemas elus mingeid allergiaid polnud, siis võin selle ohvriks ka vanemas eas sattuda, mis see allergia üldse on, kuidas avaldub ja mida sellest lahtisaamiseks ette võtta, räägib värskes 60+ numbris Ida-Tallinna Keskhaigla allergoloog dr Maie Laaniste.

Kamašokolaad, Toome salat, Põltsamaa kange sinep, Regati ja Vana Toomase jäätis, Komeedi ja Maiasmoka kommid, Tarhun ja Traditsiooniline limonaad. Ikka meenub nendega seoses ka midagi oma lapsepõlvest. See on nostalgia kaupluselettidel, kõhutäis, mis noorusaega meenutab. Tuhandetele Eesti söögilaudadel on iga päev road, mis näevad välja ja maitsevad nagu vanasti. Nõukogudeaegse retsepti järgi valmistatud ning retrokujundusega pakendis toidu võidukäik sai meil õige hoo sisse paar aastat tagasi ning lõppu ei ole sellel näha. Miks inimestele vanaaja toit meeldib ja mida nad kõige meelsamini ostavad, saate lugeda värskest ajakirjast 60+.

Ajakiri 60+ testis ka nõudepesusvamme. Valisime hindamiseks eri mõõdus ja kujuga pesukäsnasid. Lasime svammidel oma võimeid ja kestvust demonstreerida ja panime neile ka hinde. Lugeja saab testitut oma kogemustega võrrelda.

Ajakirja 60+ nipinurgast saab lugeda, kuidas reklaambrošüürid lapselapsele lõbusaks lauamänguks muuta ja miks on kasulik astelpaju toidulauale tuua. Kokaraamatute autor Sille Varblane toob üksipulgi välja, kui oluline on süüa kaunvilju ja jagab lugejatega retsepte, mida hernestest, läätsedest, aedubadest, põldubadest valmistada võiks.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või need, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saavad selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Kuni oktoobrikuu lõpuni kehtib ajakirja 60+ aastatellimusele veel soodushind 11 eurot. Alates novembrist hakkab ajakirja 60+ terveks aastaks tellimine maksma 17 eurot, mille eest saab tellija 12 ajakirjanumbrit ehk siis ajakirja ühe numbri hind tõuseb 40 senti.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või need, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Ajakirja 60+ tellimishind üheks kuuks maksab 2 eurot, terve aasta tellimusele kehtib praegu veel soodushind 11 eurot.

Telli ajakiri SIIT.

Varasemate ajakirja numbritega saad tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles