Viljandimaal toimetab 90aastane elav entsüklopeedia

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

90aastane Paul Piiskop tervitab külalisi koduuksel rõõmsalt viibates. Läksime kaema elavat enstüklopeediat, sest just nii Paul Piiskopi  Viljandimaa Uue-Kariste kodukandi rahvas kutsub.

Külalislahkusest vahetab ta oma igapäevase murumütsi uhke kaabu vastu ja pakub tarre astujatele kuuma kohvi.

Paul Piiskop loetleb pikemalt mõtlemata üles kõik need suured juhid, kes on Eesti riiki tema 90 eluaasta jooksul juhtinud. Ta ei jää hätta ka kõigi eri aegade rahatähtede üleslugemisega, mis tema käest läbi on käinud. Alustab ta Nikolai ja Katariina rubladega, Eesti markade, Eesti kroonide, Saksa markade ja sõjaaegsete ajutiste maksetähtedeni välja, muidugi ei unusta ta Nõukogude rublasid, Eesti krooni ja praegusi eurosid. Suur osa erinevaid vanaaegseid rahatähti on tal isegi alles, mida ta uhkusega näitab.

Oma teadmistega teeb ta silmad ette paljudele noorematele inimestele. Elu näinud mees ise ütleb, et see juba vana tõde, et vanainimesel on lapse aru. "Ma ei tea isegi, kuidas  see mälu mul nii hea on," vastab ta küsimusele, mida ta söönud või joonud on, et veel nii vanas eas mõistus sedavõrd terav on.

Mees tervise üle ei kurda. Terve päeva asjatab ta oma kodutalu aias ja majas. Aga silmanägemine on tönts, lugeda ei saa. Kui talle "Sakalaid" tuuakse, siis uurib luubiga vaid surmakuulutusi, et vahest on mõni tuttav kirjas. "Vahel on kah," lisab ta.

Kuidas ta päevauudistega nii hästi kursis on? Nagu ta ise ütleb, et õhtul paneb "viisori" (televiisori) sisse ja vaatab järjest kõik uudistesaated ära. Kõrvakuulmine on töntsiks jäänud, sellepärast "viisor" üürgab.

Vaata videost, mida Paul Piiskop kinofilmidest ja seeriatest arvab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles