75aastane Arvo Tipp: vanust on, aga hea tervis lubaks praegugi töötada

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

75aastane Arvo Tipp on päästevaldkonnaga seotud olnud rohkem kui kolmandiku oma elust, täpsemalt 27 aastat. Seda tööd on ta vihtunud teha nii noorest peast kui juba vanema mehena, nii vabatahtliku kui palgalisena.

15 aastat tegutses mees Koeru vallas Udeval vabatahtliku päästja-autojuhina. Kutselise leiba maitses ta 1990ndatest keskpaigast 2006. aastani Aravetel, siis juba vanema mehena.

Kui 1994. aastal avaldati vallalahes kuulutus, põlati Arvo esmalt tööotsijate seast ära. Mees oli üle viiekümne, seega liiga vana. "Läks aega, siis kutsuti juba mind ise, aga tingimusel, et tulen põhikohaga tööle," meenutab ta. "Alguses töötasime kaks aastat valla all, aga hiljem, kui hakati riiklikke komandosid looma, sai meie koduks Aravete päästekomando."

Viimases arstlikus komisjonis käis Tipp 2006. aastal ja jälle oli probleemiks tema vanus. "Komisjoni otsusest ei olenenudki suurt midagi, sest riiklik tööseadus ei lubanud üle 65aastasel inimesel tuletõrjuja-päästjana tegutseda. Ja saadetigi mind pensionile," sõnab ta. "Tervise üle ma ei kurda. Oleksin kindlasti edasi töötanud."

27 päästjana tegutsetud aastast on kahe lapse isal ja kahe lapselapse vanaisal Arvo Tipul meenutada nii mõndagi. "Kui tuli kutse, siis polnud enam millekski muuks aega. Tuli mõelda vaid sellele, et inimesed vajavad abi.  Mida rutem kohale jõudsime, seda parem. Abivajaja tänusõnad olid suurim kiitus," ütleb ta. "Vanal ajal oli tulekahjusid ka muidugi vähem."

Vaata videost, milles peitub vanahärra hea tervise saladus!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles