Eestimaised nostalgiahõngulised õunapressid

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlapress.
Mahlapress. Foto: Kuido Saarpuu / Järva Teataja

Välismaiste mahlapresside valik on poodides mitmekesine. See-eest kodumaised mahlapresse toodab vaid osaühing Cider Mill, mis alustas mahlapresside tootmist ja müümist viie aasta eest. Tegevjuht Mare Riieli sõnul tootsid nad algusaastail rohkem mudeleid, ent nüüdseks vaid kahte põhilist mudelit: kodumaisest mahlapressist huvitatu saab valida 5tonnise ja 12tonnise survega pakkpressi vahel. „Pakkpress on traditsiooniline mudel, mille ajalugu ulatub kaugesse Nõukogude Liidu aega, kui müüdi veel Pärnu masinatehase pakkpressi. Kindlasti kasutatakse veel selliseid mudeleid, kasvõi maal vanaema juures,” räägib ta.

Riiel soovitab mahlapressi valides lähtuda sellest, kui palju mahla hooajal toodetakse. „Mida suurem kogus, seda mugavamad ja paremad peavad mahlapress ja purusti olema. Väiksema koguse mahla tegemiseks piisab odavatest toodetest,” lisab tegevjuht. „Õunapurustitest saab valida käsivändaga purusti ja elektrimootoriga purusti vahel.”

Ta soovitab soetada ka säilituskotid ja -karbid, kuhu kuum mahl panna, sest need ei vaja eelnevat kuumutamist ja puhastamist nagu klaastaara. „Mahl säilib pärast mahlakoti avamist vähemalt 14 päeva, ventiilist saab välja lasta nii palju, kui korraga ära tarvitate, õhku sealt kotti ei pääse,” märgib ta. Riieli hinnangul on mõistlik osta kõik vajalikud asjad komplektina ja korraga, sest suure ostu puhul on võimalik küsida allahindlust.

Väikese pressi saab paigaldada näiteks lauale või muule tasasele alusele. Selle hind on 346 eurot. 12tonnine pakkpress on Riieli sõnul mõeldud tõelisele mahlagurmaanile ja maksab 495 eurot. Välismaistest toodetest on Riieli ütlust mööda populaarseimaid kõige odavamad, näiteks 199 eurot maksev 18liitrine mahlapress, 199eurone käsivändaga purusti ja 59eurone käsivändaga püreepress.

Et mahlapress peab kaua vastu, tasub sellesse kindlasti investeerida. „Olenevalt sellest, kui palju mahla igal aastal pressitakse, võib mahlapressi eluiga küündida kuni paarikümne aastani,” lisab Riiel. Tema väitel ei vaja press erilist hooldust: pärast kasutamist tuleb see korralikult puhtaks pesta ja hoiustada normaaltingimustega ruumis. „Pakkpressi puhul on vaja kontrollida puitrestide ja filterriide seisukorda enne iga kasutamist ning raampress, mille korv käib lahti, tuleb pärast pesu kohe kokku tagasi panna, sest tegemist on elava puiduga, mis kuivades ja märgudes mängib,” kinnitab ta.

Riieli sõnul pakub nende eestimaistele mahlapressidele kõige suuremat konkurentsi Hiina toodang, sest inimesed eelistavad odavat kaupa. See-eest on Riiel innustavalt optimistlik: „Eelistage eestimaist tootjat! Kui me teineteist ei aita, kes siis meid veel aitama tuleb?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles