Surm, armastus ja meri

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja esikaas.
Ajakirja esikaas. Foto: 60+

Vaata ajakirja tutvustust SIIT.

Prantslased on öelnud, et maailmas on üldse kolm asja, millest tasub rääkida, laulda ja kirjutada: need on surm, armastus ja meri. Kui surma meie sõnavaras poleks, ei loeks me suurepäraseid raamatuid ega nutaks hingekriipivaid filme vaadates.

60+ värskes septembrinumbris kirjutab arst ja psühhoterapeut Alexander Kotschubei, kuidas leinavalust üle saada. Ta tunnistab, et lähedase lahkumisjärgsele endas palju sisaldavale raskele perioodile on keeruline leida kirjeldamisviisi, aga sellest on vaja kirjutada. „Päris täpselt ei ole võimalik öelda, millised mõtted haaravad ja valitsevad leinas inimest, sest inimeste elukogemus ja taust on erinevad, aga midagi on neis mõtetest ka sarnast. Nende mõtted on hüplikud ning neis on palju ebakindlust ja segadust,“ kirjutab psühhoterapeut, kes toob välja ka mõned pidurdavad mõtted, mille üle on kurnud inimesed, kes tema poole on abi saamiseks pöördunud. Samas annab ta ka mitmeid soovitusi, kuidas meeleheitest üle saada.

Kui pensioniealisel inimesel töölkäimise lõpetamiseks erilist põhjust pole, kui tervist ja tööd jätkub ning tööandja on rahul, võiks aastate täitudes pensionile siirdumisele mõelda esiti see, kes näeb kodusolekus võimalust ammu igatsetud tegevusele pühenduda. Just nii juhtus Erik Tohvriga, kes on kirjutanud paar novelli, tosin kuuldemängu, filmistsenaariumi, 28 romaani ja ühe elulooraamatu. Tema hakkas pärast eluaegset inseneritööd hoopis romaane kirjutama. Erik Tohvri kirjutab värskes 60+ numbris, et tähtsaim on elust mitte irduda.

Uuest 60+ numbrist saab lugeja vastuse küsimusele, kas valmispliit asendab pottsepa tehtut. Pärnu pensionärist pottseppmeister Kalev Korp on ehitanud küttekoldeid veerandsada aastat ja tema käe all on sündinud sadu pliite. Pottsepa meisterdatud puupliiti on hinnatud ajast aega. Teed tule alla, pliidiraud hakkab sooja andma ja paneb õhu liikuma ning samal ajal on võimalik sellel toitu valmistada. Kalev Korbi arvates ei kahandanud Eestis pottseppade leiba isegi see, kui Pioneer-pliidid juhatasid sisse valmispliitide ajastu. Kindlasti leiab 60+ lugeja vastuse ka küsimustele, kui palju läheb pliidiehitamine maksma, kust üldse üht asjalikku pottseppa leida ja kuidas olla kindel, et ta oma tööd oskab?

„Soojal suvel käes on ots, õunu kukub pots ja pots,“ kuulutab Rein Rannapi lastelaul sügise saabumist. Kõige tegusam aeg ubinaaias on varasügis, kui valmis saab kõige rohkem õunasorte. Põlvamaa Leevaku Halika talus kasvab 20 hektari suurusel maa-alal ligi 40 õunasorti. Pererahvas teab, et oma õun on puhas, maitsev ja suur. Varasügisel kraamib suur osa õunakasvatajaid ka mahlapressid välja ja valmistub ohtraks mahlateoks. Kui omal pressi pole, siis tuleb see õuele. Juba neljandat aastat lööb Triinu Scneider Hiiumaal väikebussile hääled sisse, haagib järelhaagise koos mahlapressiga sappa ning on tunni-paari pärast kohal. Millal on mahlateoks õige aeg, milline õunasort annab parima maitse, mille poolest erineb omatehtud õunamahl poest ostetuga võrreldes, mis vahe on mahlal, nektaril, smuutil, mahemahlal, õunajoogil ja kontsentreeritud mahlast tehtud joogil, saab vastuse värskest ajakirjast 60+.

Juba aastaid on Järva Diabeetikute Seltsi eesotsas olnud 74aastane Eevi Sikstus, kes on 1. tüübi diabeeti põdenud ligi 40 aastat. Tema teab, et diabeeti haigestumine vanemas eas on seotud eluviisiga. Neid, kellel on diabeet välja löönud eakana, on tema andmeil palju, ligi 90 protsenti kõigist Eesti diabeetikutest. Kord sellesse tõppe haigestunu peab õppima kaaslasega, kellega tuleb arvestada. Ajakirja 60+ septembrinumbris annavad nõu endokrinoloog Irina Kalits ja Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Taamer-Jäätes.

Aias valminud köögivilju ja marju süües kogume talveks vitamiinide ja teiste organismile kasulike ainete varusid. Miks peaksid sügisesel toidulaual olema kindlasti kõrvits, õun ja porgand, annab 60+ lugejatele teada Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokk.

Tea Raidsalu jagab ajakirjas nippe, kuidas sitikatega võidelda ja vanale triiksärgile uus elu anda.

Kokaraamatute autor Sille Varblane jagab häid retsepte ja kirjutab, miks nimetatakse makarone pastaks.

Ajakirjast 60+ leiate ka suure ristsõna, vahvad lugejakirjad ja muudki.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või need, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Ajakirja 60+ tellimishind üheks kuuks maksab 2 eurot, terve aasta tellimusele kehtib praegu veel soodushind 11 eurot.

Telli ajakiri SIIT.

Varasemate ajakirja numbritega saad tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles