Maanteemuuseum kutsub vanavanemate päevale

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteemuuseum.
Maanteemuuseum. Foto: Aivar Kaljusaar

Laupäeval, 13. septembril peetakse Eesti Maanteemuuseumis juba viiendat korda vanavanemate päeva. Tänavuse suvelõpuüritusega tähistatakse 90 aasta möödumist Eesti Autoklubi asutamisest ning muuseumisse oodatakse külla erilisi autosid. Pilet üritusele maksab 3 eurot. Lapsed ning vanavanemad saavad sisse tasuta.

Maanteemuuseumi programmijuht Tuuli Tubin andis teada, et muuseum ootab kõiki külla, et veeta koos perega üks tegus päev, sest vanavanemate päeva peamine eesmärk on tihendada eri põlvkondade vahelist suhtlemist. „Natuke nostalgiahõnguline ja mootorimürinat täis päev on selleks igati hea võimalus,“ on Tubin veendunud.

Eesti Autoklubi asutamine 90 aastat tagasi oli oluliseks edasiminekuks Eesti autoasjanduse arengus, mis ajendas huvilisi enam selles valdkonnas tegutsema. Nii hakati organiseerima võidusõite, kutsuti kodanikke tegelema autoturismiga ning hakati välja andma ajakirja „Auto“. „Oma lugu rääkima ja masinaid näitama tuleb Võru Vanatehnikaklubi Vänt,“ rääkis maanteemuuseumi programmijuht Tuuli Tubin ürituse peateemast.

Autoasjandust avatakse seekordsel perepäeval ka läbi sõidukite tuunimise teema. „Tuunimise üheks lähtekohaks võib pidada autode ise-ehitamist ning parandamist, eeskätt nõukogude ajal, mil sõidukeid ja nende varuosi eriti saadaval ei olnud. Autode korrashoidmisel tuli kasutada saadaolevaid osasid ning seetõttu omandasid autod tihti eriskummalise väljanägemise,“ lisas Tubin.

Lisaks saavad muuseumi külastajad vaadata ka Sportauto Aiar-i lugu. Tegu on 1970. aastate keskel Lada peale ehitatud sportautoga, mille keresid tehti kokku viis ning millest reaalselt sõitma hakkas vaid kolm. Neist kahte taastab hetkel firma Amper Racing.

Kell 13 algaval perepäeval leiavad tegevust nii suured kui väikesed külastajad. Et mitte piirduda vaid kohaletulnud autode vaatamisega, siis on perepäevalistel endilgi võimalus autotuunimist proovida. „Selleks oleme kohale toonud ühe vana romu, millele proovime koos rahvaga uue põneva väljanägemise anda. Kunstnik Moonika Maidre eestvedamisel on huvilistel võimalus värvidega ka oma sõiduk silmapaistvamaks muuta,“ avas Tubin päeva sisu.

Pere pisematele on avatud mitu töötuba. Lapsed saavad mälestuseks kaasa teha vahva rinnamärgi või magneti ning ehitada ja tuunida endale puidust mänguauto. Elektriautoga sõita saab muuseumi liikluslinnas. Autoteema jätkamiseks on huvilistel võimalus istuda uhkes kabrioletis Zev Seven ning lasta mäletuseks foto teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles