Enne insulti võib meid tabada vaimne langus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtlemisvõime ja mälu halvenemine võivad tähendada insuldiohtu.
Mõtlemisvõime ja mälu halvenemine võivad tähendada insuldiohtu. Foto: Wikimedia Commons

Mälu ja mõtlemisvõime vähenemine vanemaealistel inimestel võib peegeldada suurenenud insuldiriski.

Enam kui 7200 üle 65 aasta vanuse ameeriklase uurimist hõlmanud töös testiti osalejate lühi- ja pikaajalist mälu, tähelepanu ja teisigi vaimseid talitlusi iga kolme aasta möödudes. Seejuures selgus, et kehvemaid tulemusi andnud inimeste seas oli insuldi tekkerisk 61 protsenti kõrgem ning tumedanahalistel osalejatel seostus vaimne allakäik lausa viiekordse insuldiriski tõusuga, vahendas rahvusringhäälingu teadusportaal väljaannet Medline Plus.

Insuldijärgselt halvenesid vaimsed võimed ligikaudu kaks korda nii kiiresti kui enne insulti. Vaimse langusega seotud insult suurendas omakorda surmariski. Sellised tulemused ilmusid ajakirjas Stroke.

Kognitiivset langust seostatakse üldiselt närvisüsteemi ja ajufunktsioonide kehva talitlusega. Neuroloogiliste tervisenäitajate halvenemine võib viia tõsiste terviseprobleemideni, sealhulgas insuldini.

Eelnevate uuringute põhjal suurendab vaimset allakäiku kehv südameveresoonkonna tervis; antud uuringu näol oli tegemist aga esimese tööga, kus näidati vaimse languse mõju insuldiriski tõusule.

Uuring näitas, et vanemaealiste inimeste mälu ja mõtlemisoskuse hindamine võib olla abiks kõrgenenud insuldiriskiga inimeste kindlakstegemisel, toimides haigusriski markerina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles