Osa ajust võib ka vanuse kasvades nooreks jääda

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju erinevad osad vananevad eri kiirusega.
Aju erinevad osad vananevad eri kiirusega. Foto: Wikimedia Commons

Hiljutise uuringu põhjal suudab vähemasti üks osa vanemaealise inimese ajust töödelda informatsiooni sarnaselt noortele inimestele.

Teadlased võrdlesid 60 vanemaealise inimese ja noorema kaaslase ruumilise tähelepanu oskusi. Ruumiline tähelepanu on oluline paljudes erinevates eluvaldkondades, alates kõndimisest ja autojuhtimisest kuni igapäevaste asjade kasutamiseni, vahendas ERR teadusportaal veebiväljaannet Healthy Living.

Töö näitas, et vanemaealised ja nooremad inimesed teostavad ruumilist tähelepanu nõudvaid ülesandeid sarnaselt. Nii nooremad inimesed vanusevahemikus 18–38 eluaastat kui ka vanemad inimesed vanusevahemikus 55–95 eluaastat andsid ruumilise tähelepanu ülesannetele sarnaseid vastuseid.

Käsitledes vananemist, ei mõtle me sugugi mitte ainult kehalistele muutustele, vaid kindlasti ka kognitiivsele (vaimsele) poolele. Siiski näitas antud töö, et parema ajupoolkera reguleeritavate kognitiivsete süsteemide kindlad tüübid, sealhulgas ruumiline tähelepanu, võivad olla vananemise eest mingil moel kaitstud.

Sellised tulemused esitavad praegusele arusaamale omamoodi väljakutse, vajades kindlasti täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles